Circulaire veenvervanger uit verwerkte mestvezels als teeltsubstraat in de glastuinbouw

DossierKIEM.CIE.05.010
StatusAfgerond
Startdatum1 mei 2021
Einddatum31 augustus 2022
RegelingKIEM 2018-2024 Circulaire economie
Thema's
  • Agro en Food
  • Bètatechniek
  • Economie
  • Energie en Klimaat - Een klimaatneutrale industrie met hergebruik van grondstoffen en producten in 2050
  • Energie en Klimaat - Een duurzaam gedreven, volledig circulaire economie in 2050. Voor 2030 is de doelstelling halvering van het grondstoffengebruik.
  • Maatschappelijk Verdienvermogen - Valideren, doorontwikkelen en toepassen van strategieën
  • Circulaire economie en grondstoffenefficiëntie: Duurzame circulaire impact
  • Materialen - Made in Holland
  • Agri & Food
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

De producerende industrie van organische teeltsubstraten zoekt naar manieren om haar productieproces te verduurzamen. In 2025 wil de industrie 25% van het veen in teeltsubstraten vervangen met duurzame alternatieven. Gestabiliseerde en ontzoute mestvezels bieden een lonkend economisch perspectief wanneer ze voldoen aan de eisen van het RHP-keurmerk en wensen van afnemers in de productieketen. Echter, procedés voor de complete verwerking van mestvezels voor deze toepassing zijn niet beschikbaar in de praktijk. Om toe te werken naar een praktijkoplossing wordt in dit project een procedé voor de verwerking van mestvezels opgeschaald van lab- naar demoschaal voor de productie van (wit)veenvervangers voor teeltsubstraat in de glastuinbouw. Bij de opschaling wordt het procedé geoptimaliseerd. Om de teeltprestaties van de (wit)veenvervangers op basis van verwerkte mestvezels te testen worden groeiproeven met komkommerplanten uitgevoerd onder kasomstandigheden. In het consortium worden kennis en ervaringen gedeeld en geïntegreerd om grondstoffen in het mestoverschot te verwaarden tot economisch aantrekkelijke producten voor in de agrifoodsector. Expertise met betrekking tot mest(verwerking), mineralen, organische vezels, compostering, bioraffinage en groenteteelt worden hierbij geïntegreerd om de synthese van circulaire producten aan te jagen.

Eindrapportage

De producerende industrie van organische teeltsubstraten zoekt naar manieren om haar productieproces te verduurzamen. In 2025 wil de industrie 25% van het veen in teeltsubstraten vervangen met duurzame alternatieven. Gestabiliseerde en ontzoute mestvezels bieden een lonkend economisch perspectief wanneer ze voldoen aan de eisen van het RHP-keurmerk en wensen van afnemers in de productieketen. Echter, procedés voor de complete verwerking van mestvezels voor deze toepassing zijn niet beschikbaar in de praktijk. Om toe te werken naar een praktijkoplossing is in dit project een ontzoutingsprocedé voor de verwerking van mestvezels opgeschaald van lab- naar demoschaal voor de productie van een grondstof voor partiële vervanging van (wit)veen als teeltsubstraat in de glastuinbouw. Bij de opschaling is het procedé geoptimaliseerd en gebruikt om vezels uit verschillende voorbewerkte mesttypen te ontzouten d.m.v. chemisch spoelen. Om de teeltprestaties van de (wit)veenvervangers op basis van de verwerkte mestvezels te testen werden groeiproeven met komkommer- en tomatenplanten uitgevoerd onder reguliere kasteelt-omstandigheden. De groentegewassen konden zich goed ontwikkelen op de gespoelde mestvezels, en de vrucht-opbrengstprestaties zijn geanalyseerd. De opgedane resultaten, als algemene ervaringen en inzichten worden benut in de verdere optimalisatie van de mestvezelproducten voor vervanging van (wit)veen voor deze toepassing.

Contactinformatie

Aeres Hogeschool

Michiel Klaassen, contactpersoon
Telefoon: 088-0206922

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Circular Values B.V.
  • Mestdistributie Albers B.V.