CK3: Circulaire Korte Keten Kas

DossierGOCI.KIEM.01.084
StatusAfgerond
Subsidie€ 40.000
Startdatum1 maart 2022
Einddatum31 december 2023
RegelingKIEM GoCI 2020-2023
Thema's
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Kunst en de creatieve industrie
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
  • Creatieve industrie
  • Kunst: onderzoek en innovatie in de 21e eeuw
  • Duurzame productie van gezond en veilig voedsel
  • Agro en Food
  • Kunst
  • Economie
  • Maatschappelijk verdienvermogen 20-23
  • Landbouw, water en voedsel 20-23

Voedsel en voeding gaan ons letterlijk en figuurlijk aan het hart. De Nederlandse consument eet volgens het Wereld Natuur Fonds jaarlijks bijna 20m2 Amazone-oerwoud weg en is daarmee de grootste Amazoneveelvraat van Europa. We staan voor een even complexe als noodzakelijke opgave: het realiseren van een duurzaam voedselsysteem dat geen beslag legt op waardevol land, bodem, water, fossiele energie en andere grondstoffen.
Het huidige voedselsysteem is grootschalig, globaal georiënteerd en leidt tot vele onverwachte en ongewenste neveneffecten. Nieuwe oplossingen voor duurzame circulaire voedselvoorziening zijn daarom gewenst. Een mogelijke oplossingsrichting is het verkorten en lokaal maken van ‘voedselvoortbrengingsketens’ door participatie van producent en consument in een co-creatieproces. Het gezamenlijk ontwikkelen van iconische voorbeelden inspireert producenten en consumenten andere ontwikkelingspaden te overwegen. Lokale grassroot-initiatieven zijn voorbeelden van kleinschalige bottom-up ontwikkelingen die, indien succesvol, als goodpractice op grotere schaal uitgerold kunnen worden.
Dit project heeft tot doel met een aantal lokale grassroot-initiatieven nieuwe korte lokale ketens te ontwikkelen en te optimaliseren die als “goodpractice”-voorbeeld kunnen dienen. Creativiteit van ondernemers, burgers en consumenten met verschillende culturele inspiratie wordt benut voor het realiseren van nieuwe lokale korte voedselketens met de tuinbouwkas als uitgangspunt. Het project ontwikkelt in co-creatie twee nieuwe productconcepten in een multiculturele setting en realiseert deze concepten in de kas van de historische tuinbouwschool Frederiksoord in Drenthe

Contactinformatie

Consortiumpartners

bij aanvang project