De patiënt als dataverzamelaar en monitor van resultaten van dieetbehandeling; een nieuwe rol voor patiënt én diëtist?

DossierKIEM.LSH.03.001
StatusAfgerond
Startdatum1 juni 2018
Einddatum31 mei 2019
RegelingKIEM 2018 KIEM-hbo Life Sciences & Health
Thema's
  • Life Sciences & Health

Zelfstandig gevestigde diëtisten hebben de wens om inzicht te krijgen in resultaten van hun dieetbehandeling. Dit inzicht is noodzakelijk voor verdere professionalisering (‘wat gaat goed en wat kan beter in mijn behandeling?’) en voor onderhandelingen met zorggroepen (‘schakel mij als diëtist in, want ik lever aantoonbaar effectieve zorg’). De afgelopen jaren is getracht resultaten inzichtelijk te maken door op gestandaardiseerde wijze data te verzamelen en registreren. Dit blijkt in de dagelijkse praktijkvoering moeilijk. Een door diëtisten ervaren knelpunt is bijvoorbeeld dat gestandaardiseerde dataverzameling niet past bij elke individuele patiënt, die mogelijk heel andere doelen belangrijk vindt dan de diëtist. Het meten en registreren van sommige data kost ook teveel tijd voor de diëtist, waardoor uiteindelijk onvoldoende data beschikbaar zijn voor onderzoek naar resultaten van behandeling. Bovendien speelt binnen de diëtetiek het probleem van hoge uitval onder patiënten. In dit project wordt nagegaan of en hoe het centraal stellen van de vraag van de patiënt kan bijdragen aan betere zorg (minder uitval, meer inzicht in resultaten) en ook wat dit betekent voor de dagelijkse praktijkvoering van de vrijgevestigde diëtist. Hiertoe worden gesprekken gevoerd met diëtisten en patiënten om te komen tot een onderzoekswaardige praktijkvraag. Ook wordt onderzocht of/hoe doorontwikkeling van een app die patiënten in staat stelt zelf data te verzamelen om doelen te monitoren en evalueren, kan bijdragen aan verbetering van de dieetbehandeling. Dit project heeft als doel de vraagarticulatie helder te krijgen en een prototype app door te ontwikkelen die verder uitgetest kan worden in een vervolg traject. Het resultaat van het project is een raak-mkb subsidie aanvraag. Het is een heel nieuwe benadering van dieetbehandeling door de diëtist, waarbij de patiënt niet alleen leidend is in de doelen die gesteld worden, maar ook in het verzamelen van data om gestelde doelen te monitoren en evalueren.

Contactinformatie

HAN University of Applied Sciences

Ivo Schrijer, contactpersoon
Telefoon: 024-3531781

Consortiumpartners

bij aanvang project