De Virtuele Verse Voedselbank

DossierTOFF.HBO12.015
StatusAfgerond
Startdatum1 november 2022
Einddatum1 maart 2024
RegelingTake-off hbo
Thema's
  • Landbouw, water en voedsel
  • Energietransitie & duurzaamheid
  • Gezondheid & zorg
  • Agro en Food
  • Bètatechniek
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Gezondheid en Welzijn
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend

MealTip heeft een propositie om verse producten uit de supermarkt die de houdbaarheidsdatum naderen, direct te kunnen koppelen aan groepen consumenten die genoodzaakt zijn naar de voedselbank te gaan voor hun inkopen. Hierdoor kan deze groep ook beschikken over voldoende verse en gezonde producten.
De sleutel hiervoor is de door MealTip ontwikkelde Apptechnologie die supermarkten ‘real time’ in staat stellen te communiceren met hun gebruikers betreffende aanbiedingen van versproducten. Dit aanbod wisselt dagelijks, en wordt voor circa 90% verspild. Naast dat dit zeer kostbaar is, belast de verwerking ook de omgeving.
Middels de MealTip app worden consumenten op de hoogte gebracht, én kunnen zij direct het afgeprijsde product kopen. Naast gewone betaling kan óók betaald worden met ‘vouchers’, uitgegeven door gemeente aan uitkeringsgerechtigden.
De Virtuele Verse Voedselbank (VVV) lost een aantal belangrijke nadelen op in vergelijking met de huidige, fysieke, voedselbank Nederland (VBN):
• Gezonder en verser aanbod,
• Consumenten kunnen zélf kiezen i.p.v. iets uitgereikt te krijgen,
• Geen trip naar de VBN nodig maar gewoon winkelen bij de supermarkt in de buurt,
• Geen stigma voor de VVV-gebruiker,
• Bij VVV gaat 100% naar de gebruiker, in plaats van 100% naar de organisatie bij VBN,
• Geen logistieke kosten: de artikelen blijven in de supermarkt, blijven in de koeling en personeel is aanwezig om iedereen te helpen.
MealTip wordt vanuit de supermarkt “betaald” en kost de gemeente niets. MealTip en de VVV zijn nieuw en nog onbekend. Maar zeer positieve gesprekken zijn gaande met 10 gemeenten en wij verwachten binnenkort een aantal schriftelijke steunbetuigingen.
In dit project wordt de haalbaarheid van de propositie van MealTip verder onderzocht en ondersteund o.a. door gesprekken te voeren met gemeenten/supermarkten en consumenten. Daarnaast wordt een ontwerp gemaakt voor voedselverspillingsmonitoring om de impact van MealTip te meten op de voedselverspilling in supermarkten.

Contactinformatie

HAS green academy

Antien Zuidberg, contactpersoon
Telefoon: 06 121 47 244