Duurzaam vlees: natuurlijk!
Dossier | PVG.DZ19.VEE.001 |
---|---|
Status | Afgerond |
Subsidie | € 299.969 |
Startdatum | 4 november 2019 |
Einddatum | 12 april 2023 |
Regeling | PVG Thematische calls 2019 |
Thema's |
|
In het project ’Duurzaam vlees, natuurlijk!’ werken veehouders, keurmerken, regionale en landelijke branche- en ketenorganisaties, consumentenorganisaties en WUR samen met de vier Groene Hogescholen (Aeres, HAS, Inholland, VHL) aan een roadmap voor het meten en communiceren van duurzaamheid in de veehouderij vanuit een integrale benadering.
In de verduurzaming van de veehouderij nemen klimaateffecten een belangrijke plaats in met de Carbon Footprint als leidend criterium. Het vastleggen en toerekenen van emissies is lastig en een lage Carbon Footprint staat vaak op spanning met andere duurzaamheidscriteria zoals biodiversiteit en extensief weiden. Er zijn ook andere thema’s van maatschappelijk belang, zoals de relatie burger-boer, dierenwelzijn, landschap, natuur, biodiversiteit en cultuurhistorie. De diverse aspecten van duurzaamheid zijn terug te vinden in de verschillende afzonderlijke keurmerken die ontwikkeld zijn.
Dit project heeft tot doel een integraal overzicht te vormen van keurmerken, meetmethoden en duurzaamheidscriteria voor de veehouderij, percepties van consumenten en het inzichtelijk maken van de spanningsvelden daartussen. Vanuit het overzicht wordt een roadmap ontworpen voor doorontwikkeling van bestaande keurmerken t.a.v. criteria, methodologie, allocatie, om aansluiting te vinden bij de behoeften van verschillende doelgroepen, waaronder consumenten en zakelijk afnemers. Daarbij worden alle sectoren binnen de vlees-producerende veehouderij in ogenschouw genomen, waarbij er in het bijzonder aandacht is voor duurzame productie van vlees van rundvee.
Contactinformatie
Van Hall Larenstein University of Applied Sciences
Consortiumpartners
bij aanvang project- Aeres Hogeschool
- B.V. Esbro
- Boerderijwinkel 't Schop
- Connecting Agri & Food B.V.
- De Methorst melkgeiten en pluimvee B.V.
- De Oosters V.O.F.
- HAS green academy
- Heihoef Farming B.V.
- Heijdra Vleesvee
- Hogeschool Inholland
- Hoogeveld B.V.
- Land- en Tuinbouw Organisatie Noord (bij verkorting LTO Noord)
- Limburgse Land- en Tuinbouw Bond-Belangenbehartiging, afgekort: LLTB
- Meat Concepts B.V.
- Smeets Lohman Holding B.V.
- Stichting Goede Waar
- Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
- Stichting Milieukeur
- True Food
- Ulsda Food B.V.
- Vion N.V.
- Wageningen University & Research
- Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie