Duurzaam vlees: natuurlijk!
Dossier | PVG.DZ19.VEE.001 |
---|---|
Status | Lopend |
Startdatum | 4 november 2019 |
Einddatum | 19 september 2022 |
Regeling | PVG Thematische calls 2019 |
Thema's |
|
Om duurzame voedselkeuzes te kunnen maken en duurzaam te kunnen produceren is het belangrijk om
goed geïnformeerd te zijn. Keurmerken, labels of logo’s worden gebruikt om deze keuze te beïnvloeden. Het
blijft lastig goede keuzes te maken omdat er zoveel verschillende keurmerken, labels en logo’s zijn met elk
hun eigen duurzaamheidscriteria. Welke keuze is dan het meest duurzaam? Deze vraag geldt voor
consumenten, zakelijke afnemers en ook voor agrarische ondernemers. Aan welke duurzaamheidscriteria
wordt voldaan én hoe kan dat duidelijk worden gecommuniceerd?
In het project “Duurzaam vlees, Natuurlijk!” geven veehouders, keurmerkorganisaties, regionale en landelijke
branche- en ketenorganisaties, consumentenorganisaties, hogescholen en een universiteit samen antwoord
op de vraag hoe in Nederland stapsgewijs tot een meer integraal en gebalanceerde set van keurmerken
gekomen kan worden. Het schetst een routekaart voor de primaire producenten van vlees in Nederland,
consumenten(organisaties) en de overheid als facilitator. De proposities zijn onderbouwd d.m.v.
onderzoeksactiviteiten.
Op https://www.duurzaamvleesnatuurlijk.nl/ wordt ingegaan op wat duurzaamheid is, de rol van verschillende
partijen hierin en ervaren spanningen tussen keurmerken (63) en tussen duurzaamheidsindicatoren,
bijvoorbeeld milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. Ook wordt uitgelegd wat keurmerken zijn, hoe de kwaliteit
wordt bepaald en bewaakt, en wat het proces is van ontwikkeling en beheer van certificatie schema’s. De
roadmap geeft aan hoe in Nederland tot een meer integraal en gebalanceerde set van keurmerken/labels in
de vleesproducerende sector gekomen kan worden én er wordt meer achtergrondinformatie gegeven over
deze sector (i.h.b. rund en geitenbokken). Ter inspiratie worden er voorbeelden van verduurzaming uit de
keten gegeven. Van al deze kennis is lesmateriaal ontwikkeld voor het mbo en hbo.
consumenten(organisaties) en de overheid als facilitator. De proposities zijn onderbouwd d.m.v.
onderzoeksactiviteiten.
Op https://www.duurzaamvleesnatuurlijk.nl/ wordt ingegaan op wat duurzaamheid is, de rol van verschillende
partijen hierin en ervaren spanningen tussen keurmerken (63) en tussen duurzaamheidsindicatoren,
bijvoorbeeld milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. Ook wordt uitgelegd wat keurmerken zijn, hoe de kwaliteit
wordt bepaald en bewaakt, en wat het proces is van ontwikkeling en beheer van certificatie schema’s. De
roadmap geeft aan hoe in Nederland tot een meer integraal en gebalanceerde set van keurmerken/labels in
de vleesproducerende sector gekomen kan worden én er wordt meer achtergrondinformatie gegeven over
deze sector (i.h.b. rund en geitenbokken). Ter inspiratie worden er voorbeelden van verduurzaming uit de
keten gegeven. Van al deze kennis is lesmateriaal ontwikkeld voor het mbo en hbo.
Contactinformatie
Van Hall Larenstein University of Applied Sciences
Consortiumpartners
bij aanvang project- Aeres Hogeschool
- Bioboerderij 't Schop
- Connecting Agri and Food
- De 4 Vennekeshoeve
- De Oosters Vof
- Dierenbescherming
- Esbro B.V.
- Food Hub
- HAS green academy
- Heihoef Farming B.V.
- Heijdra Vleesvee
- Hogeschool Inholland
- Hoogeveld BV
- LLTB
- LTO Noord
- Natuurvlees-Nederland / Meat Concepts BV
- Stichting Goede Waar
- Stichting Milieukeur
- True Food
- Ulsda Food BV
- Vion N.V.
- Wageningen University & Research
- ZLTO