Een klimaatadaptieve tegel van plastic uit zee

DossierKIEM.CIE.06.005
StatusAfgerond
Subsidie€ 39.735
Startdatum1 april 2022
Einddatum31 augustus 2023
RegelingKIEM 2018-2024 Circulaire economie
Thema's
  • Gebouwde omgeving duurzaam en leefbaar
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
  • Energie en Klimaat - Een klimaatneutrale industrie met hergebruik van grondstoffen en producten in 2050
  • Energie en Klimaat - Een duurzaam gedreven, volledig circulaire economie in 2050. Voor 2030 is de doelstelling halvering van het grondstoffengebruik.
  • Landbouw, Water en Voedsel - Klimaatbestendig landelijk en stedelijk gebied
  • Bètatechniek

Op Terschelling vindt men tussen de 30.000 en 50.000 kilo plastic afval per jaar. Elke dag opnieuw worden de stranden hierdoor vervuild. Is het mogelijk dit afvalplastic uit zee in te zetten voor een product dat juist een positieve bijdrage aan de omgeving levert? Vanuit onze lectoraten werken we samen met ketenpartners aan productontwikkeling en productiemethodes voor het hergebruiken van kunststoffen. Experimenten in ons lab laten zien dat elke kunststof reststroom zijn specifieke eigenschappen heeft en daarmee specifieke mogelijkheden om deze toe te passen in producten en productieprocessen. In dit project zijn we op zoek naar mogelijkheden om plastic afval uit zee toe te passen in een klimaatadaptief product, waarbij het lokale afval, lokaal kan worden verwerkt tot een product dat lokaal een positieve bijdrage levert aan de omgeving. Het concept is een tegel met water kanalen en ruimte voor planten die in de tuinen makkelijk voor vergroening en watersturing zorgen. Zo ontstaat er meer groen op een onderhoudsvrije manier.
Om het construeren van het product met afvalkunststoffen mogelijk te maken is verder onderzoek op materiaalkundig gebied noodzakelijk. Naast onderzoek van materiaal samenstellingen en materiaaleigenschappen is de maakmethode een essentiële factor. Het uitgangsmateriaal heeft geen continue kwaliteit en eigenschappen. Dat vraagt om een slimme constructie van het product en een geoptimaliseerd productieproces. De ontwikkeling van dit circulaire product genereert kennis over de mogelijkheden van het hoogwaardig toepassen van afvalplastic uit zee.
De project partners dragen in het project bij als vertegenwoordiger van de marktvraag. Daarnaast hebben zij een actieve rol in het project als expert in het onderzoek waarbij onderlinge kennisuitwisseling plaats vindt. De partners hebben vanuit hun bedrijf een belang om de ontwikkeling van een klimaatadaptief product uit plastic afval uit zee tot een succesvol resultaat te brengen.

Contactinformatie

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden

bij aanvang project
  • Stichting de Jutfabriek Terschelling