FIT TO PERFORM: Onderzoek naar de fysieke en mentale gezondheid van dansers

Dossier2015-02-73P
StatusAfgerond
Startdatum1 april 2016
Einddatum1 april 2018
RegelingRAAK-publiek
Thema's
  • Gezondheid en Zorg
  • Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie
  • ICT
  • Onderwijs
  • Toerisme, Sport en Recreatie
  • Life Sciences & Health

Ballet en moderne dans zijn een vorm van topsport. De druk op dansers is enorm. Lange en intensieve werkdagen, veel reizen en verschillende werkplekken maken het lastig om lichaam en geest goed te verzorgen. Hierdoor liggen blessures en mentale klachten op de loer. Nederlandse dansgezelschappen willen meer aandacht gaan besteden aan preventieve maatregelen om fysieke en mentale problemen bij hun dansers te voorkomen. Het ontbreekt hen echter aan kennis en kunde om dit innovatieve vraagstuk op te kunnen pakken.
Het Nationale Ballet en het Scapino Ballet hebben het lectoraat Performing Arts Medicine van Codarts (Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam) benaderd om antwoord te krijgen op de vraag hoe dansers op de hoogste podia, op gezonde wijze, hun beste performance kunnen laten zien. Gezamenlijk is deze praktijkvraag omgevormd naar drie onderzoeksdoelstellingen:

  1. Opstellen van meetinstrumenten om de fysieke en mentale gezondheid van dansers te screenen en te monitoren
  2. Ontwerpen van een web-based systeem dat automatisch en real-time informatie uit de ontwikkelde meetinstrumenten kan inlezen, analyseren en interpreteren
  3. Ontwikkelen van een Fit to Perform protocol dat aanbevelingen geeft ten aanzien van het verbeteren van de fysieke en mentale gesteldheid van de danser.
Het consortium bestaat uit de volgende organisaties:
- Praktijkgerichte onderzoeksinstellingen: Codarts Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam;
- Universiteiten: ErasmusMC, Technische Universiteit Eindhoven en Vrije Universiteit Amsterdam;
- Praktijkinstellingen: Het Nationale Ballet en het Scapino Ballet;
- Overige instellingen: het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) en het Nationale Centrum Performing Arts (NCPA).
Bij de samenstelling van het consortium is gekozen voor een goede mix tussen praktijkorganisaties, onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen. Daarnaast is er sprake van cross-sectorale samenwerking doordat kennis vanuit de podiumkunsten, sport, gezondheidszorg, onderwijs en technologie met elkaar verbonden wordt.

Eindrapportage

Ballet en moderne dans zijn een vorm van topsport. De druk op dansers is enorm. Lange en intensieve werkdagen, veel reizen en verschillende werkplekken maken het lastig om lichaam en geest goed te verzorgen. Hierdoor liggen blessures en mentale klachten op de loer. Codarts heeft samen met het Nationale Ballet en het Scapino Ballet Rotterdam twee jaar gewerkt aan het opleveren van een online registratiesysteem, waarmee dansers, artistieke staf en (para)medici met elkaar kunnen communiceren. Dit heeft geresulteerd in de oplevering van PAHM (Performing artist and Athlete Health Monitor). Inmiddels wordt de gezondheid van meer dan 1.000 podiumkunstenaars en sporters gemonitord met dit systeem. Door deze omvangrijke database biedt het systeem ook ondersteuning bij het plannen en uitvoeren van fysieke testen en het bepalen van het blessurerisico van de podiumkunstenaar, door alle betekenisvolle informatie te combineren en terug te koppelen naar de diverse eindgebruikers. Naast de oplevering van het systeem heeft het project geresulteerd in:
1. Vier geaccepteerde publicaties in internationale tijdschriften:
a. Risk factors for lower-extremity injuries among contemporary dance students (Clin J Sports Med)
b. The influence of movement quality on heart rate while performing the dance-specific aerobic fitness test (DAFT) in pre-professional contemporary dancers. (Med Probl Perform Art)
c. A prospective cohort study on injuries and health problems among circus arts students (BMJ Open Sport Exerc Med)
d. “Leave It All Behind”: The Role of Mental Demands and Mental Detachment in Relation to Dance Students’ Health and Well-Being (Med Probl Perform Art)
2. Zeven publicaties die in 2018 ingediend gaan worden in internationale tijdschriften.
3. Rapport voor de dansers en staf van Het Nationaal Ballet over blessuredefinitie, risicofactoren en preventieve maatregelen o.b.v. focusgroepgesprekken
4. De start van drie promotietrajecten met als onderwerpen:
a. Health related problems in preprofessional dancers: a performance psychological approach
b. Health problems, risk factors and prevention in pre-professional musicians.
c. The Dance Aerobic Fitness Test (DAFT); validity, reliability and modification.
5. Borging van de samenwerking voor 8 jaar door honorering van een SPRONG subsidie dat resulteert in de oprichting van PEARL (Performing artist and Athlete Research Lab).
6.

Contactinformatie

Codarts Rotterdam

Wilma Franchimon, contactpersoon
Telefoon: 010-2171035

Consortiumpartners

bij aanvang project