Focus op Vision Training en Testen

DossierRAAK.IMP.01.049
StatusLopend
Startdatum1 juni 2021
Einddatum1 september 2021
RegelingRAAK Impuls

In het RAAK MKB project Focus op Vision wordt onderzocht hoe we machine learning (ML) technieken beschikbaar kunnen maken voor het MKB. Dit wordt gedaan door nauw samen te werken met de bedrijven in hun specifieke bedrijfscasussen, maar ook door basistrainingen “vision ontwerp” en “Kunstmatige intelligentie”. Het project is verdeeld in werkpakketten waarvan er zeker 2 hinder hebben ondervonden door de COVID-19 maatregelen en de beperkte mogelijkheden om elkaar fysiek te ontmoeten.

De basistraining machine vision ontwerp is ingericht om met behulp van fysieke demonstraties van visiontechnieken mensen te trainen. Eind februari 2020 is de eerste helft van de training reeds uitgevoerd maar door de plotselinge lockdown van 13 maart 2020 is het vervolg van de training uitgesteld. De verwachting is echter dat dit soort bijeenkomsten tot het eind van dit project niet mogelijk zullen zijn. Hierdoor zijn wij genoodzaakt zijn om de basistraining beschikbaar te maken voor online sessies. Om een praktische basistraining online te kunnen geven en zal worden gewerkt aan duidelijke visuele middelen om zo veel mogelijk in beeld te brengen. De bijbehorende documentatie zal tevens online beschikbaar worden gesteld waarbij de nadruk op het maken van ondersteunende video’s ligt. De basistraining kan echter wel voor een grotere groep bedrijven worden gehouden en hiermee kunnen we een groter gedeelte van het regionale MKB bedienen.

In werkpakket 3 is staat onder andere de detectie van erosie in rioleringen met ML centraal. Een eindtest in de riolering loopt door de COVID-19 maatregelen vertraging op waardoor extra uren nodig zijn om deze test te kunnen uitvoeren. Bovendien verwachten we door deze eindtest een samenwerking met het bedrijf Twente Milieu (publieke sector, geen MKB) te kunnen opbouwen.

Met dit project willen we vertragingen door COVID-19 maatregelen opvangen, zodat we alle projectresultaten kunnen opleveren en ons netwerk kunnen uitbreiden.

Contactinformatie

Saxion

Roy de Kinkelder, contactpersoon