Fysisch onderzoek tegengaan biofouling met UAF in box-coolers - KIEM HBO

DossierKIEM.WAT.03.004
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2018
Einddatum31 augustus 2019
RegelingKIEM 2018 KIEM-hbo Water & Maritiem
Thema's
  • Water

Het KIEM HBO project “Fysisch onderzoek tegengaan biofouling met een ultrasoon anti-fouling systeem (UAF) in box-coolers” is gericht op het ontwikkelen van kennis t.a.v. de fysische kenmerken van een box-cooler in relatie tot het opnemen van trillingsfrequenties voor het gebruik van UAF-systemen als gegarandeerd alternatief voor ICAF-systemen.
Behalve in box-coolers, kunnen UAF-systemen in de toekomst ook worden toegepast op zogenaamde 'natte kunstwerken', zoals sluisdeuren of drijvende windmolens (in zout water). Nu wordt hiervoor giftige anti-fouling verf gebruikt, die uiteindelijk in het milieu terecht komt, of worden de kunstwerken mechanisch gereinigd, wat hoge kosten met zich meebrengt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van HZ University of Applied Sciences, NIOZ EDS Yerseke en twee MKB bedrijven Delta-sistems en Meprom b.v. De samenwerking met beide MKB bedrijven is nieuw voor HZ en NIOZ.
HZ en NIOZ participeren beide in het Centre of Expertise Wind op Zee waarin vragen op het gebied van milieuvriendelijk ontwerp en, installeren en onderhouden van windmolens en installaties op zee centraal staan. Dit onderzoek biedt de mogelijkheid dit onderwerp op kleinschalige wijze te verkennen. Achterliggend idee hierbij is aan de hand van positieve resultaten uitbreiding van het netwerk en vervolgonderzoek te kunnen realiseren.
Het doel van dit project is drieledig, te weten:
• onderzoek te doen naar de fysische kenmerken van een box-cooler in relatie met het opnemen van trillingsfrequenties voor het gebruik van UAF bij boxcoolers als gegarandeerd alternatief voor ICAF;
• aan de hand van dit onderzoek de mogelijkheden voor meerjarige samenwerking tussen HZ, NIOZ met de twee MKB-ondernemers te verkennen
• mogelijkheden verkennen om het thema “milieuvriendelijk aangroei (mn mosselen) tegengaan bij windmolens op zee en zoutwaterinstallaties” met meerdere partners meerjarig te onderzoeken.
Het project start 01 september 2018 en eindigt 31 januari 2019.

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Marlies van Eenennaam, contactpersoon
Telefoon: 0118-489207

Consortiumpartners

bij aanvang project