Going Circular, Going Cellulose (GC)2

DossierRAAK.MKB07.005
StatusAfgerond
Startdatum15 februari 2018
Einddatum10 maart 2022
RegelingRAAK-mkb
Thema's
  • Creatieve industrie
  • Materialen - Made in Holland
  • Circulaire economie en grondstoffenefficiëntie: Duurzame circulaire impact
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen
  • Energietransitie en duurzaamheid

Duurzaamheid en circulaire economie zijn belangrijke thema's in de textiel- en kledingketen. Veel
bedrijven willen duurzamere producten maken, maar weten niet hoe. Duurzaamheid vraagt om een circulaire supply chain, waarin heel andere normen en waarden gelden dan in de lineaire productieketen.
In het RAAK-MKB project Going Eco, Going Dutch (GEGD) is een start gemaakt met het ontdekken van de mogelijkheden en moeilijkheden van een circulaire textiele supply chain. Dit is gedaan door te onderzoeken of een circulaire supply chain opgezet kon worden rond lokaal geproduceerde duurzame vezels. In GEGD is hiermee een goede start gemaakt, onder meer resulterend in het ontstaan van een interactief proces van co-creatie. Maar in dit onderzoek konden niet alle methodologische aspecten van een dergelijk proces onderzocht worden.
In Going Circular, Going Cellulose (GC)2 wordt onderzocht wat effectieve ontwikkelmethodes zijn binnen een circulaire supply chain. Het onderzoek is erop gericht om door middel van een interactief co-creatie-proces het technisch ontwerp van garens (op basis van duurzame cellulosevezels, zoals gerecycled katoen en hennep) en weefsels (functionaliteit van de duurzame materialen) aan te passen zodat ze voldoen aan de wensen en eisen van ontwerpers van textiele eindproducten. De ontwerpers hebben een belangrijke rol in het breed toegankelijk maken van de duurzame producten door het esthetisch ontwerp van de producten. Daarnaast is het voor ontwerpers van groot belang om meer technische materiaalkennis te ontwikkelen en in een vroeg stadium betrokken te zijn bij materiaalontwikkeling; dit is essentieel voor een daadwerkelijk circulair ontwerpproces.
Door onderlinge interactie tussen alle stakeholders in de supply chain, kan het technisch ontwerp het esthetisch design versterken en omgekeerd. Het onderzoek zal zich richten op de wijze waarop de stakeholders in de circulaire supply chain met elkaar moeten samenwerken en welke kennis ze moeten uitwisselen om deze synergie ook daadwerkelijk te realiseren.

Eindrapportage

In het project Going Circular, Going Cellulose (GC)2 is door onderzoekers, bedrijven uit de textielketen en mode- en productontwerpers gezamenlijk gewerkt aan het ontwikkelen van strategieën voor circulair ontwerpen van textiele producten.

In een circulair systeem is samenwerking tussen verschillende partijen essentieel. Echter vanwege de verschillende omgevingen waarin textielbedrijven en ontwerpers hun werkzaamheden doen, is een goede communicatie tussen deze partijen verre van zelfsprekend, als ze elkaar al weten te vinden. In (GC)2 zijn deze partijen door Saxion Hogeschool en ArtEZ bij elkaar gebracht. De conceptuele ontwerpers hebben hun ideeën kenbaar gemaakt aan de onderzoekers en de bedrijven. De ontwerpers zijn bij verschillende bedrijven op bezoek geweest en hebben kunnen zien hoe textiel wordt vervaardigd en behandeld om aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. De designers zijn samen met de technische textielers aan de slag gegaan en hebben de wensen en potentiële technische invulling van die wensen besproken. Op grond hiervan zijn door de ontwerpers een aantal prototypes gemaakt.

De discussies tussen bedrijven en ontwerpers werden gefaciliteerd door onderzoekers van ArtEZ en van SAXION. ArtEZ heeft de wijze van communicatie gemonitord en heeft ervoor gezorgd dat er een gezamenlijk begrippenkader ontstond gedurende het project. Binnen Saxion is onderzoek op pilot schaal uitgevoerd om te testen of de wensen ook daadwerkelijk gerealiseerd konden worden.

Het project heeft geleid tot een aantal nieuwe concepten voor textiele producten, inzicht in de interactie tussen conceptuele ontwerpers en meer technisch georiënteerde onderzoekers en bedrijven en een aantal nieuwe samenwerkingen tussen bedrijven en ontwerpers.

Aan het project werkten mee:
Saxion, ArtEZ, SaXcell, Alcon Advies, Enschede Textielstad, Permess, JB Textiles, Tous les Cheris, Hellen van Rees, Buro Baggerman, UNSEAM, Suzanne Oude Hengel & Milou Voorwinden, Buro Belén, Modint

Contactinformatie

Saxion

Michiel Dumont, contactpersoon
Telefoon: 06-28563951

Consortiumpartners

bij aanvang project