HENC “Henk Engineering New Controls in research and education

DossierHBOPD.2018.01.014
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2018
Einddatum22 februari 2022
RegelingHbo-postdoc 2018-2022
Thema's
  • Bètatechniek
  • Life Sciences & Health
  • Agri & Food
  • Smart industry
  • Smart, liveable cities
  • Meten en detecteren: altijd, alles en overal
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

De docent/onderzoeker rol is de belangrijkste, echter ook minst goed gefaciliteerde, rol binnen de hogeschool. De docent/onderzoeker moet continue schakelen tussen de onderwijs-urgentie (teamleider) en de langere termijn onderzoeksprioriteit (lector). De docent/onderzoeker heeft praktisch gezien twee werkgevers. Het RAAK-Postdoc project HENC beoogd een pragmatische grondlegger te ontwikkelen voor de duurzame inbedding van PhDs in deze docent/onderzoeker rol. Henk Kortier fungeert hierbij als initiator, (mede) ontwikkelaar en eerste (proef-)persoon.
Het onderzoek dat onderdeel vormt van deze aanvraag beoogt de valorisatie van het op 09-feb-2018 afgesloten biomedisch wetenschappelijk PhD onderzoek van Henk Kortier. De modulaire robotica technieken die Henk gaat door ontwikkelen hebben spin-off naar de drie Saxion onderzoek domeinen Area’s & Living (drones), Smart Industry (grondrobots) en Health & Wellbeing (opruimrobot).
De onderwijsactiviteiten richten zich op een, nieuw te ontwikkelen, module binnen de opleiding mechatronica, met als doel concrete invulling te geven aan de noodzakelijke vernieuwing en integratie van onderzoek en onderwijs. Met het onderwijs en onderzoeksteam van mechatronica is hierover op 23 april jl. een inventarisatie workshop gehouden, ondersteund door de teamleider onderwijs en lector. Door een matrix-analyse zijn de belangrijkste punten gedefinieerd en worden de belangrijkste redenen voor PhD om als docent/onderzoeker te blijven fungeren ontwikkeld, getest, uitgevoerd en uitgerold. Op deze wijze geeft het project concreet invulling aan het Saxion beleid om PhDs te kunnen laten werken aan het onderzoek en via onderwijsvernieuwing de resultaten naar onderwijs vloeien.
Naast de onderwijs-onderzoeks integratie component wordt er binnen de module een lespakket ontwikkeld ter behoeve van het autonoom functionerende robots. Dit pakket wordt ontwikkeld vanuit zowel een operator als engineering oogpunt en zal derhalve de opleiding mechatronica overstijgen. Dit maakt het pakket breed inzetbaar binnen de verschillende opleidingen van de academie Life Science, engineering and Design en Creative Technologievan Saxion maar ook voor hogescholen elders.

Eindrapportage

RAAK-Postdoc project HENC beoogt een pragmatische grondlegger te ontwikkelen voor de duurzame inbedding van PhDs in de docent/onderzoeker rol. Henk Kortier (HK) fungeert hierbij als initiator, (mede) ontwikkelaar en eerste (proef-)persoon.

Het onderzoek dat onderdeel vormt van het project heeft zich gericht op de ontwikkeling en valorisatie van sensorfusie technieken ten behoeve van navigatie voor grondrobotica.
Traditionele navigatiesystemen zijn berust op een externe infrastructuur. De aanleg en onderhoud van een dergelijke infrastructuur is tijd en kosten intensief. Daarnaast kent het een beperkte flexibiliteit doordat de benodigde sensoren gefixeerd in de omgeving staan.

HenC richt zich op proprioceptive sensing modaliteiten, dat wil zeggen, de benodigde meetinstrumenten zitten op het platform en de informatie zit in de omgeving.

Er is gewerkt aan de optimalisatie van inertiële sensing. Een eerste stap is het kalibreren van dergelijke sensoren. Dit moet enerzijds eenvoudig en snel en tegelijkertijd optimaal zodat alle informatie meegenomen wordt en men robuust is voor verstoringen.

Een tweede stap is het verbeteren van dead-reckoning gedrag wat een intrinsiek probleem van inertial sensing is. Door het meenemen van additionele informatie (bv. periodiek stilstaan) kan men een hogere nauwkeurigheid behalen.

Een derde stap is het gebruik maken van het verstoorde aardmagnetisch veld dat vrijwel in ieder gebouw aanwezig is. Er is een eerste stap gezet om dergelijke informatie te fuseren met inertiële sensing om drift-vrije positie en hoek bepaling mogelijk te maken voor navigatie van grond robots.

Er is gewerkt aan een verschillende onderwijsvernieuwingen. Samenvattend heeft zich dit gericht op de ontwikkeling en implementatie van verschillende sensing en perceptie onderwerpen in verschillende programma’s, reikend van 2e jaars bachelor mechatronica tot de master Robotics Systems Engineering. Onderzoeksresultaten op het gebied van inferentie en sensor fusie zijn in laatste genoemd programma en een minor module teruggevloeid.

Contactinformatie

Saxion

Dirk Bekke, contactpersoon