Hergebruik van kurk

DossierCE.02.006
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2017
Einddatum31 januari 2019
RegelingKIEM 2015-2017 VANG
Thema's
  • Biobased economie
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening

De bast van de kurkeik (Quercus Suber) wordt al vele eeuwen geoogst. Een traditionele toepassing is de flessenkurk. Voor de betere wijnen worden flessenkurken gebruikt die rechtstreeks uit de beste stukken bast worden gestanst. Nagenoeg de volledige oogst wordt gebruikt om producten te maken. Basten worden vermalen tot kurkgranulaat, met bindmiddel verwerkt tot zgn. (geëxpandeerd) kurkagglomeraat waaruit bijv. geperste kurken, isolatieplaten, prikborden etc. worden geproduceerd. Zelfs de restanten worden als grondstof “kurkpoeder” gebruikt en verwerkt (bijv. spuitkurk).
Natuurkurk is een hernieuwbare grondstof waarin relatief veel CO2 is opgeslagen en die naast flessenkurken vele toepassingen kent door haar unieke eigenschappen. Helaas belandt het kurk, met name flessenkurken, na eenmalig gebruik in de verbrandingsoven.
Een drietal ondernemers met ervaring in de kurk-branche verwachten dat het mogelijk is op rendabele wijze kurk-afval in te zamelen, te verwerken via granulaat tot een hoogwaardig kurkpoeder en te hergebruiken als grondstof voor innovatieve kurk-producten met een hoge toegevoegde waarde. Door meervoudig benutten van deze natuurlijke grondstof enerzijds en het indirect terugdringen van gebruik kurk-vervangers anderzijds, beogen de ondernemers een bijdrage te leveren aan het ‘vergroenen’ van grondstofgebruik. De ambitie is tevens door vergroten van hoogwaardige toepassingsmogelijkheden, gebruik van kruk als hernieuwbare grondstof en daarmee de aanplant van kurkwouden te stimuleren.
Beoogde (generieke) uitkomst is een verdienmodel gebaseerd op gerecycleerd kurk, als basis voor een nieuwe gezamenlijke onderneming. In dit project ligt de focus op de kritieke bewerkingsstap, van gerecycleerd granulaat naar een hoogwaardig homogeen kurkpoeder.
Specifiek beoogde resultaten zijn een prototype machine om de haalbaarheid van productie van homogene kwaliteit kurkpoeder uit gerecycleerd kurk aan te tonen en een rapport waarin een mogelijke machine(lijn) wordt beschreven inclusief een (eerste) kosten-baten analyse voor de business case.

Contactinformatie

Fontys Hogescholen

Johan Vlugter, contactpersoon
Telefoon: 088-5075454

Consortiumpartners

bij aanvang project