Het bevorderen van een gezonde(re) leefstijl bij kwetsbare groepen met een mHealth leefstijl-activatie-tool

DossierHBOPD.2018.02.008
StatusAfgerond
Startdatum1 februari 2019
Einddatum19 mei 2022
RegelingHbo-postdoc 2018-2022
Thema's
  • Bètatechniek
  • Gezondheidszorg
  • Creatieve industrie
  • Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling
  • Personalised medicine: uitgaan van het individu
  • Life Sciences & Health
  • Gezondheid en Welzijn

In het postdoc-onderzoek gaat Dr. Machteld van Lieshout, hogeschooldocent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek en onderzoeker in het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO) en het onderzoekscentrum van Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool (HHs), kennis ontwikkelen over de wijze waarop persoonsgerichte mHealth ingezet kan worden ter bevordering van een gezonde(re) leefstijl van kwetsbare groepen. Dit is zeer belangrijk omdat mensen met een lage sociaaleconomische status en/of een niet-Nederlandse achtergrond een veel groter risico hebben op leefstijl-gerelateerde aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De huidige mHealth leefstijl-activatie-tools sluiten onvoldoende aan op de wensen, behoeften en mogelijkheden van kwetsbare groepen (hier: jonge moeders en Hindoestanen) om het risico te verlagen. Het project bestaat uit vier, deels in de tijd overlappende, fasen gericht op de volgende onderzoeksvraag: Hoe kunnen kwetsbare doelgroepen gemotiveerd worden tot een gezonde(re) leefstijl middels een in co-creatie ontwikkelde mHealth leefstijl-activatie-tool?
Binnen het project is een grote verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs. Het project draagt bij aan de kennisagenda’s van het platform Kwaliteit van Leven: Mens en Technologie van de HHs, SPRONG Vitale Delta, alsmede aan de NWA-route Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling. De opgedane kennis vloeit rechtstreeks terug naar het onderwijs en werkveld. Deelonderzoeken zullen aangeboden worden als praktijkopdrachten in het reguliere curriculum. De ontwikkelde mHealth tool zal tevens ter beschikking worden gesteld aan de kwetsbare doelgroepen en het werkveld.
Met haar achtergrond als voedingswetenschapper, haar ruime multidisciplinaire project- en onderzoekservaring en netwerk in binnen- en buitenland is Machteld de juiste kandidaat voor dit postdoc-onderzoek. Machteld wordt in dit onderzoek bijgestaan door de lector GLSO en het hoofd van het onderzoekscentrum van Voeding & Diëtetiek en de hierbij aangesloten onderzoeksgroepen. Daarnaast is een groot netwerk beschikbaar van samenwerkingspartners betrokken bij de thematiek van deze aanvraag.

Eindrapportage

In dit postdoconderzoek ontwikkelde Dr. Machteld van Lieshout, hogeschooldocent-onderzoeker bij de opleiding Voeding en Diëtetiek (VD) en onderzoeker in het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO) van De Haagse Hogeschool (HHs), kennis over de wijze waarop persoonsgerichte mHealth ingezet kan worden ter bevordering van een gezonde(re) leefstijl van kwetsbare groepen. Dit is zeer belangrijk omdat mensen met een lage sociaaleconomische status en/of een niet-Nederlandse achtergrond een veel groter risico hebben op leefstijl-gerelateerde aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Via opeenvolgende en multidisciplinaire deelprojecten bouwden studenten van de opleidingen Voeding & Dietetiek, Bewegingstechnologie, Communicatie en Multimedia Design en HBO-ICT een mHealth-tool voor Hindoestanen op basis van kwalitatieve en kwantitatieve data. De tool houdt rekening met barrières en behoeften van de doelgroep zoals privacy, sociaal contact, gebruiksvriendelijkheid, etc. Specifiek is ingezoomd op de behoefte aan gezonde recepten. De tool bevat functionaliteit om een populair gerecht te uploaden waarvoor – achter de schermen – een gezonder alternatief wordt ontwikkeld met een vergelijkbaar smaakprofiel. Dit gezondere recept wordt vervolgens, zichtbaar voor alle gebruikers, opgenomen in de receptendatabase in de app. Binnen dit project is een werkbaar prototype opgeleverd.

Naast 30 individuele of teamprojecten van studenten (tussen januari 2019 en juli 2021), zijn vanuit het uitgangspunt van Onderzoeksintensief Onderwijs binnen de opleiding VD ook 2 kwantitatieve en 1 kwalitatief onderzoeksproject geïntegreerd binnen het reguliere deeltijdonderwijs. Daarnaast is de opgedane kennis gedeeld binnen relevante onderdelen van het curriculum VD en het lectoraat GLSO.

De opgedane kennis vloeit tevens door naar het werkveld middels presentaties en publicaties op VD Kennisbank en in vakliteratuur. De opgedane ervaring met het toepassen van mHealth bij kwetsbare doelgroepen is ook meegenomen in de (inmiddels gehonoreerde) KIEM GoCI-subsidie-aanvraag “Blended Care – Better Care”. Een project waarbij de reguliere zorgpraktijk, van kinderfysiotherapeuten en -diëtisten, voor kinderen met overgewicht en hun ouders verrijkt kan worden met digitale ondersteuning. Ervaring in het uitvoeren van verticaal leren is meegenomen in het vervolgproject Food Boost Challenge waarin middels peer-research (vo, vmbo, mbo, hbo, wo) eerst onderzocht wordt wat jongeren (12-24 jaar) verleidt tot het eten van meer groente- en fruit(producten) waarna in een nationale challenge middels co-creatie in de quadruple helix kansrijke ideeen/concepten omgezet worden in prototypes.

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Sanne de Vries, contactpersoon
Telefoon: 070-4457147