Hygiëne rondom het jonge kalf

DossierPVG.DZ19.VEE.002
StatusAfgerond
Startdatum2 september 2019
Einddatum11 januari 2023
RegelingPVG Thematische calls 2019
Thema's
  • Agro en Food
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Duurzame productie van gezond en veilig voedsel
  • Meten en detecteren: altijd, alles en overal
  • Regeneratieve Geneeskunde: game changer op weg naar brede toepassing
  • Agri & Food
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening

Het verantwoord houden van (jonge) dieren hoort bij een duurzame, gezonde en welzijnsvriendelijke melkveehouderij. Kalveren zijn gevoelig voor infecties. Meer kennis en praktische handvatten voor veehouders om de infectiedruk laag te houden en weerstand van kalveren te verhogen zijn wenselijk. Het doel van dit project was:
- Inzicht te verkrijgen in de infectiedruk, risicofactoren voor infecties, de relatie tussen infectiedruk en gezondheid van kalveren.
- Praktische tools ontwikkelen die veehouder en zijn adviseurs helpen om kalveren gezond te houden.
Hiervoor bezochten docent-onderzoekers en praktijkpartners met studenten 92 melkveebedrijven en brachten management- en risicofactoren in kaart door middel van een risico-inventarisatie. Ze namen monsters om de infectiedruk te bepalen in de afkalfstal, kalverboxen en melkverstrekkers. Deze monsters werden ook gebruikt om testen voor infectiedruk te valideren. Daarnaast beoordeelden ze de gezondheid van de kalveren.
Veehouders doen veel om de kalveren gezond te houden, maar er zijn zoals verwacht verbeterpunten. De afkalfstal kan veel (ziekte)kiemen bevatten en kan, zeker bij langer verblijf, een infectiebron voor het kalf zijn. Goed schoonmaken van de afkalfstal en desinfecteren van de navels van kalveren kan ziekte voorkomen. De hygiëne van drinkgerei kan op een deel van de bedrijven beter, bijvoorbeeld door dagelijks schoonmaken met heet water en reinigingsmiddel. Niet goed schoongemaakte kalverboxen bleken tot meer ziekteverschijnselen, zoals diarree bij kalveren te kunnen leiden. Daarnaast bleek dat op een aantal bedrijven het schoonmaken van kalverboxen beter kan door hiervoor heet water en/of een reinigingsmiddel te gebruiken.
Uit verschillende monstername methodieken en analysemethoden om infectiedruk te bepalen bleken twee methoden geschikt om veehouders en hun adviseurs inzicht te geven in de hygiëne van rondom het jonge kalf. Daarnaast zijn er verschillende protocollen en checklists ontwikkeld die de veehouder en zijn adviseur helpen de weerstand van het kalf te verhogen en de infectiedruk te verlagen.

Eindrapportage

Het verantwoord houden van (jonge) dieren hoort bij een duurzame, gezonde en welzijnsvriendelijke melkveehouderij. Kalveren zijn gevoelig voor infecties. Meer kennis en praktische handvatten voor veehouders om de infectiedruk laag te houden en weerstand van kalveren zijn gevoelig voor infecties. Meer kennis en praktische handvatten voor veehouders om de infectiedruk laag te houden en weerstand van kalveren te verhogen zijn wenselijk. Het doel van dit project was:

- Inzicht te verkrijgen in de infectiedruk, risicofactoren voor infecties, de relatie tussen infectiedruk en gezondheid van kalveren.
- Praktische tools ontwikkelen die veehouder en zijn adviseurs helpen om kalveren gezond te houden.

Hiervoor bezochten docent-onderzoekers en praktijkpartners met studenten 92 melkveebedrijven en brachten management- en risicofactoren in kaart door middel van een risico-inventarisatie. Ze namen monsters om de infectiedruk te bepalen in de afkalfstal, kalverboxen en melkverstrekkers. Deze monsters werden ook gebruikt om testen voor infectiedruk te valideren. Daarnaast beoordeelden ze de gezondheid van de kalveren.
Veehouders doen veel om de kalveren gezond te houden, maar er zijn zoals verwacht verbeterpunten. De afkalfstal kan veel (ziekte)kiemen bevatten en kan, zeker bij langer verblijf, een infectiebron voor het kalf zijn. Goed schoonmaken van de afkalfstal en desinfecteren van de navels van kalveren kan ziekte voorkomen. De hygiëne van drinkgerei kan op een deel van de bedrijven beter, bijvoorbeeld door dagelijks schoonmaken met heet water en reinigingsmiddel. Niet goed schoongemaakte kalverboxen bleken tot meer ziekteverschijnselen, zoals diarree bij kalveren te kunnen leiden. Daarnaast bleek dat op een aantal bedrijven het schoonmaken van kalverboxen beter kan door hiervoor heet water en/of een reinigingsmiddel te gebruiken.
Uit verschillende monstername methodieken en analysemethoden om infectiedruk te bepalen bleken twee methoden geschikt om veehouders en hun adviseurs inzicht te geven in de hygiëne van rondom het jonge kalf. Daarnaast zijn er verschillende protocollen en checklists ontwikkeld die de veehouder en zijn adviseur helpen de weerstand van het kalf te verhogen en de infectiedruk te verlagen.

Contactinformatie

Aeres Hogeschool

Wander Postma, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project