Implementatie van Antimicrobiële Coatings in de Gezondheidszorg. Naar betere hygiëne en minder infecties door coatings.

Dossier2015-02-41P
StatusAfgerond
Startdatum1 maart 2016
Einddatum7 augustus 2019
RegelingRAAK-publiek
Thema's
  • Gezondheid en Zorg
  • Life Sciences & Health

Ondanks alle preventieve maatregelen die deskundigen infectiepreventie toepassen in zorgomgevingen, lopen naar schatting jaarlijks ruim 100000 mensen in Nederland een ziekenhuisinfectie op. Door de omgeving van patiënten te behandelen met antimicrobiële coatings (AMCs) is het mogelijk de aangroei van bacteriën terug te dringen en daarmee mogelijk het aantal ziekenhuisinfecties te reduceren. Het gebrek aan kennis over deze innovaties in de gezondheidszorg, en het ontbreken van praktijkbewijs zorgt ervoor dat deze AMCs nog weinig worden toegepast in zorgomgevingen.
Professionals uit de zorg, die de verantwoordelijkheid dragen voor infectiepreventie, zijn dringend op zoek naar instanties die hen kunnen helpen om onafhankelijk onderzoek te doen naar de toepassing van AMCs in hun zorginstelling en zo te weten te komen of dit een aanvullende maatregel kan zijn om ziekenhuisinfecties terug te dringen alsmede de hoge kosten die gepaard gaan met (preventie van) uitbraken van micro-organismen. Door de jarenlange ervaring die Zuyd heeft met onderzoek naar AMCs kwam deze praktijkvraag bij het onderzoeksteam van Zuyd terecht. Zuyderland locaties Geleen en Heerlen, en Vie Curi stellen hun faciliteiten ter beschikking om onderzoek in een living lab situatie mogelijk te maken.
In dit project wordt reeds bestaande kennis over AMCs gebruikt en vertaald naar specifieke situaties in de gezondheidszorg. Er wordt onderzocht hoe AMCs geïntroduceerd kunnen worden in de omgeving van patiënten, rekening houdend met wet- en regelgeving. Via pilotexperimenten wordt de effectiviteit en werking van AMCs in patiëntenkamers onderzocht, samen met professionals uit het werkveld.
Implementatie van AMCs heeft gevolgen voor het infectiepreventiebeleid en de werkzaamheden van professionals actief in infectiepreventie. De resultaten van dit project zullen worden ingezet in de infectiepreventie van deelnemende ziekenhuizen. Via de in dit project te realiseren beschrijving van Best Practices voor implementatie van AMCs in de zorgomgeving staat de weg open voor een bredere toepassing in de gezondheidszorg.

Eindrapportage

Ondanks alle preventieve maatregelen die deskundigen infectiepreventie toepassen in zorgomgevingen, lopen jaarlijks ruim 100000 mensen in Nederland een ziekenhuisinfectie op. In dit project werd onderzocht of het behandelen van de omgeving van patiënten met antimicrobiële coatings (AMCs) een effect heeft op aantallen en soorten bacteriën die voorkomen op frequent aangeraakte oppervlakken in patiëntenkamers. Ook werd gekeken naar het aantal ziekenhuisinfecties. De ziekenhuizen Zuyderland locaties Geleen en Heerlen, en VieCuri in Venlo stelden hun faciliteiten ter beschikking om dit onderzoek in een living lab situatie mogelijk te maken. Ook is gekeken naar de invloed van AMCs op de menselijke beleving en gedrag van zowel het ziekenhuispersoneel als patiënten en bezoek. Uit de resultaten is gebleken dat de bacteriële load in de onderzochte patiëntenkamers zeer laag is (mediaan 50-500 CFU/dm2). De aanwezigheid van patiënten zorgt ervoor dat het aantal bacteriën significant toeneemt in de kamer. Vooral de bedbel, wastafel en deurklink zijn duidelijke hotspots. Hoewel de coatings volgens de ISO labtest (ISO-22196) zeer effectief zijn, lieten ze géén eenduidig effect zien op de bacteriële load in de ziekenhuizen. Wel zijn er verschillen in soorten bacteriën. Het percentage ziekenhuisinfecties is laag en verschilt niet significant tussen de gecoate en niet-gecoate kamers. Tot slot werd vastgesteld dat er een grote acceptatie is van AMCs, zowel bij personeel als bij patiënten, en dat er geen veranderingen in werkprocessen of gedrag plaatsvonden na aanbrengen van de coatings.

Contactinformatie

Zuyd Hogeschool

Diana Moolevliet, contactpersoon
Telefoon: 045-4006104

Netwerkleden

  • Eco X B.V.
  • Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT)
  • Fontys Hogescholen
  • HagaAmbassade
  • Produsafe