Landgoed - Ontwerp testopstelling voedselbos

DossierCE.02.060
StatusAfgerond
Startdatum1 maart 2018
Einddatum31 december 2019
RegelingKIEM 2015-2017 VANG
Thema's
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening

Voedselbossen worden steeds meer gezien als een van de alternatieven die voor lokaal voedsel in en om een stedelijke omgeving kunnen zorgen. Ook biedt het mogelijkheden voor het duurzaam en economisch beheer van landgoederen. Omdat de ontwikkeling van voedselbossen in Nederland nog in de kinderschoenen staat, leven er veel vragen. Hogeschool Van Hall Larenstein wil een aantal van de vragen met betrekking tot het ontwerp en duurzaam beheer van deze voedselbossen beantwoorden met betrokken ondernemers. Het pro-ject sluit aan bij de principes van de circulaire economie, door te ontwerpen met aandacht voor het sluiten van kringlopen. Het doel van dit project is om een testopstelling van een voedselbos te ontwerpen en uit te voeren, en te onderzoeken hoe dat duurzaam beheerd kan worden in de context van Landgoed Larenstein. Dit kleine voedselbos is bedoeld als een proeftuin voor onderwijs en onderzoek op Hogeschool Van Hall La-renstein, voor en met (toekomstige) partners.

Eindrapportage

Hogeschool Van Hall Larenstein zit als groene hogeschool op een landgoed. Een goede plek om als groene instelling “iets” de doen met circulariteit. Aan de start van dit project is de keus gemaakt om naar de mogelijkheden van een voedselbos te kijken.
Een voedselbos aanplanten blijkt in de praktijk vaak een complexe zaak. Met dit project hebben we gezocht naar een voedselbos dat voedsel gaat leveren en past in een bestaande situatie (landgoed) en een toevoeging is voor onderwijs en onderzoek. En daarbij tevens van betekenis kan zijn voor anderen.

Contactinformatie

Van Hall Larenstein University of Applied Sciences

Geartsje oosterhof, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project