Microcheck: voedselveiligheid voor kiemgroenten

DossierTOFF.HBO04.008
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2018
Einddatum31 mei 2019
RegelingTake-off hbo
Thema's
  • Agro en Food
  • Life Sciences & Health
  • Agri & Food
  • Gezondheid en Welzijn
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

Voedselproducten dienen voor voedselveiligheid getest te worden op microbiologische (bacteriële) contaminatie. De teelt van kiemgroenten, zoals taugé, is een snel productieproces waardoor de resultaten van de voedselveiligheidtesten pas beschikbaar zijn wanneer het product al verkocht is in de supermarkt aan de consument. Echter zijn de omstandigheden waarin kiemgroenten ge-kweekt worden ideaal voor de ontwikkeling van bacteriën en lopen kwekers hierdoor risico. Micro-check wil met dit onderzoeksvoorstel een methodologie ontwikkelen voor voedselveiligheid die voldoet aan de snelheid waarin kiemgroenten worden geteeld en vermarkt. Hierdoor is de veilig-heidstoetsing ook echt waardevol en stelt kwekers in de mogelijkheid om producten terug te roe-pen.

Eindrapportage

Helaas zijn de uitkomsten van werkpakket 2 - de verificatie, en werkpakket 4 - het
afhaken van de potentiele klanten, de voornaamste reden dat Microcheck in deze
huidige vorm geen bestaansrecht heeft. Een technisch haalbaar proces is alleen
rendabel wanneer er meerwaarde gecreëerd kan worden. Dit leidt natuurlijk
automatisch tot het feit dat in de huidige vorm de commerciële haalbaarheid van
Microcheck niet gewaarborgd is, dit tot groot ongenoegen van alle betrokken partijen

Contactinformatie

HAS green academy

I de hoogh, contactpersoon

Netwerkleden

  • Microcheck
  • Taste Sensations B.V.