Nieuwe businessmodellen voor omgevingsgerichte landbouw

DossierHBOPD.2018.01.007
StatusAfgerond
Startdatum1 november 2018
Einddatum13 december 2021
RegelingHbo-postdoc 2018-2022
Thema's
  • Agro en Food
  • Economie
  • Life Sciences & Health
  • Duurzame productie van gezond en veilig voedsel
  • Kwaliteit van de omgeving
  • Agri & Food
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
  • Onderwijs en talentontwikkeling

De ontwikkeling van een duurzaam voedselsysteem vraagt een vernieuwde kijk op business modellen. De (nieuwe generatie) agrarisch ondernemers hebben hiervoor nieuwe kennis en kunde nodig om hun bedrijf zo te ontwikkelen dat het past bij een duurzame productie in balans met de omgeving, zij vormen een belangrijke 'decision unit'. Het promotieonderzoek van Ron Methorst: ‘Farmers’ perception of opportunities of farm development’ (Methorst 2016) legt met het model van de drievoudige inbedding een basis voor een vernieuwde kijk op strategische beslissingen. Dit model bouwt aan de ‘sociologie van ondernemerschap’: ondernemerschap vindt plaats binnen een context van relaties. Vanuit een 'perceived room for manoeuvre' van de ondernemer vindt de identificatie van mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling plaatsvindt. De maatschappelijke vraag naar een duurzaam voedselsysteem maakt nieuwe visie op business modellen belangrijk. Hoe kunnen we gezond voedsel produceren en tegelijk bijdragen aan een vitaal en veerkrachtig platteland.
Dit onderzoek ontwikkelt kennis en instrumenten om het effect van het bedrijf op de omgeving inzichtelijk te maken. Het model van de Donut Economie (Raworth, 2017) is startpunt om diverse disciplines en actoren te integreren. Daarbij wordt voortgebouwd op en samengewerkt met lopende initiatieven: Stichting Boeren en Burgers 4 Food (ism Food Valley en Christelijke Hogeschool Ede), Kansenkaart van adviesbureau Boerenverstand en projecten integrale duurzaamheid van WUR. Als praktijkgericht onderzoek bij Aeres Hogeschool verbinden we ons met de studenten die de toekomst vormen van het voedselsysteem. Het onderzoek sluit aan bij de faculteit in Dronten (voedselsysteem vanuit producenten) en de faculteit in Almere (voedselsysteem vanuit burger/consumenten). Het onderzoek is ingebed in het onderzoeksprogramma van Aeres Hogeschool waardoor de kennis van meerdere lectoraten benut wordt. Daarbij is er actieve verbinding met zowel middelbaar als hoger agrarisch onderwijs.

Contactinformatie

Aeres Hogeschool

Ron Methorst, contactpersoon