Nieuwe duimbasisdistractor voor behandeling van carpometacarpale artrose van het duimbasis gewricht

DossierKIEM.K23.01.055
StatusLopend
Subsidie€ 40.000
Startdatum1 mei 2023
Einddatum28 februari 2025
RegelingKIEM 2022-2023
Thema's
  • Gezondheid en Welzijn
  • Gezondheid & Zorg - Mensen met chronische ziekten
  • Gezondheidszorg

Duimbasisdistractie is een medische behandeling waarbij een duimgewricht van een patiënt 1-3mm uit elkaar wordt getrokken met een ‘Distractor’. De behandeling duurt vier weken. De distractor is een frame dat met dunne botpennen in de botjes van de duim verankerd wordt. Door de trekkracht ontstaat een ruimte in het gewricht die door het lichaam opgevuld wordt met gewrichtsvloeistof. De behandeling zorgt voor het juiste ‘gewrichtsmilieu’ waardoor; (i) het gewrichtskraakbeen door lagere belasting kan herstellen, en (ii) de wisselende vloeistofdruk van de gewrichtsvloeistof de aanmaak van kraakbeen stimuleert. Beide versnellen het herstel waardoor een gewrichtsvervangende operatie tot tien jaar uitgesteld kan worden. In dit project staat duimdistractie centraal.
Duimdistractie wordt toegepast bij ‘Artrose’, een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten aangetast wordt. Duimartrose treedt meestal op bij de basis van het derde duimbot (Metacarpaal) en het vierde duimbot, (Trapezium, zie figuur rechtsboven).

St. Antoniusziekenhuis Nieuwegein en het UMCU hebben de ingreep ontwikkeld van experiment tot conceptuele methode. Er zijn inmiddels 108 ingrepen uitgevoerd waarvan >80% succesvol. Toch is er ruimte voor verbetering, met name door de gebruikte distractor:
 Door de omvang is het draagcomfort zeer matig;
 Plaatsing vergt hoge vaardigheden van de uitvoerend chirurg;
 Onvoldoende Hygiënisch.
De partners willen de behandeling uit de conceptuele sfeer te halen en beschikbaar maken voor meer duimartrosepatiënten. De Hogeschool Utrecht heeft de mogelijkheden onderzocht voor een verbeterde duimdistractor. Dit heeft geleid heeft tot een ontwerp dat veel nadelen oplost, echter, de produceerbaarheid van het ontwerp is nog een uitdaging. Fontys Hogeschool neemt deel om het produceerbaarheidsprobleem te onderzoeken en intrinsiek te verbeteren.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool

Kees Heldens, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden

bij aanvang project
  • Stichting Sint Antonius Ziekenhuis