NOWATT

DossierRAAK.MKB17.019
StatusLopend
Startdatum3 april 2023
Einddatum2 oktober 2025
RegelingRAAK-mkb
Thema's
  • Energietransitie & duurzaamheid
  • Sleuteltechnologieën
  • Bètatechniek
  • Energietransitie
  • Waardecreatie door verantwoorde toegang tot en gebruik van big data
  • Smart, liveable cities
  • Energie
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Gebouwde omgeving duurzaam en leefbaar
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

De energietransitie is veel meer dan een technisch vraagstuk. NOWATT richt zich op een aanpak waarbij iedereen meedoet: bewoners (gedrag), MKB-ers (techniek) en Overheid (woningbouwcoöperaties). NOWATT zet kunstmatige intelligentie (AI) in om de energietransitie te versnellen en netcongestie tegen te gaan, door wijken meer energieneutraal te maken. Vanuit deze praktijkvraag hebben we, op basis van de Trias Energetica 2.0, met een brede groep mkb-partners onderzoeksvragen vastgesteld die hieraan bijdragen. AI kan daarbij ingezet worden om mensen te informeren (gedragsbeïnvloeding) of om (automatisch) actie te ondernemen (slim balanceren, apparaten aansturen), zowel op het niveau van een individuele woning, als op het niveau van een wijk. Onderliggend onderzoeken we of AI ingezet kan worden om woningen (en bewoners) te categoriseren (profileren); zo'n profiel biedt een basis voor gepersonaliseerd advies en helpt om op wijkniveau maatregelen te plannen. In een cyclische aanpak helpen partners in 5 werkpakketten: 1. SENSE (meten van energieopwekking en -verbruik, verzamelen data op het niveau van een installatie, een woning, een wijk); 2. THINK (met AI redeneren op basis van beschikbare data); 3. ACT (informeren/beïnvloeden van mensen, apparaten aansturen); 4. PLAN (het te voeren gewenste beleid); en 5. APPLY (het toepassen in pilot rekening houdend met de menskant en privacy).
Zo kunnen we op het niveau van een huis, maar ook op het niveau van een wijk analyses uitvoeren, scenario's doorrekenen en concrete maatregelen nemen.
De oplossingen die NOWATT (door-)ontwikkelt, richten zich op het begrijpelijk informeren van mensen (bewoners, coaches, woningcorporaties, gemeenten) en op het automatisch aansturen om de wijk meer energieneutraal te laten zijn, bijvoorbeeld door keuzes te maken over het tijdstip waarop een auto opgeladen wordt, wanneer de wasmachine aan gaat of een optimale strategie voor de inzet van een buurtbatterij.
De resultaten valideren we in praktijkcases bij 2 woningcorporaties in Overijssel.

Contactinformatie

Saxion

Hans Schokker, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden