Onmeunig Oneindig Water (OOW)

DossierINNO.SPORT.01.004
StatusLopend
Startdatum6 mei 2024
Einddatum31 december 2024
RegelingInnofest X SIA Sport

“Wij kunnen niet meer garanderen dat bij toekomstige woningen drinkwater beschikbaar is, terwijl wij nu al nee moeten verkopen aan bedrijven voor nieuwe aansluitingen’, aldus drinkwaterbedrijf Vitens, hetgeen duidelijk het probleem of beter de uitdaging beschrijft, waarvoor wij als Nederland staan.

  1. Toenemende waterschaarste in Nederland: waterschaarste is niet langer een probleem alleen geassocieerd met warme en droge landen, maar ook Nederland krijgt te maken met watertekorten, en de kans hierop wordt steeds groter.
  2. Onderzoek naar alternatief watergebruik: de testcase stelt voor alternatieve waterbronnen te onderzoeken om aan de toenemende vraag naar water te voldoen: het hergebruik van afvalwater, zoals water uit douches en wastafel, voor het doorspoelen van toiletten.
  3. Innovatieve technologieën voor waterzuivering: De testcase is gebaseerd op een geavanceerd proces voor waterzuivering, inclusief verschillende stappen zoals skimming, zandfiltratie, ultrafiltratie en desinfectie met UV-straling. Dit proces zorgt ervoor dat het gerecyclede water geschikt is voor gebruik als spoelwater voor toiletten.
  4. Testen van de technologie op festivals en andere locaties: de installatie gaat getest worden op festivals met campingfaciliteiten, waar veel water wordt gebruikt. Dit biedt een praktische gelegenheid om de haalbaarheid en effectiviteit van het systeem te beoordelen.
  5. Potentiële besparingen en voordelen: met deze installatie kan tot 40% water bespaard worden en kan een aanzienlijk deel van de warmte van het douchewater worden teruggewonnen. Dit leidt tot aanzienlijke milieuvoordelen en kostenbesparingen.

Met deze installatie kan 50 m3 water gezuiverd worden tot wc spoelwater, waarmee 8.333 boodschappen weggespoeld kunnen worden. Tevens wordt na zuivering de warmte uitgewisseld voor weer een warme douche. Daarmee kan bijvoorbeeld al het douche water van badhuis 6.01 van de Zwarte Cross volledig hergebruikt worden. Al met al een veelbelovende concept om de uitdagingen van waterschaarste op te lossen en duurzaam watergebruik in Nederland te stimuleren.

Contactinformatie

Saxion

Harry Futselaar, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Jotem Waterbehandeling B.V.
  • SEMILLA Sanitation Hubs B.V.

Netwerkleden