Ontwerp van een herkauwer verteringsmodel

DossierKIEM.AGR.03.015
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2018
Einddatum15 april 2020
RegelingKIEM 2018 KIEM-hbo Agri & Food
Thema's
  • Agri & Food

De samenstelling van voedingsmiddelen uit de melkveehouderij wordt mede bepaald door de samenstelling van het voer van de koeien. Die voer samenstelling verandert regelmatig om de kwaliteit van eindproducten te verbeteren, om kostprijs technische redenen, ter ondersteuning van de gezondheid van de koe, of vanwege duurzaamheid. Het testen van deze veranderingen in in-vivo voederproeven is duur en tijdrovend. Om die reden is de ontwikkeling van een in vitro herkauwer verteringsmodel zeer gewenst. De beschikbaarheid van een dergelijk model ondersteunt ook de gedachte om dierproeven te minimaliseren. Hogeschool Van Hall Larenstein wil graag de ontwikkeling en exploitatie van zo’n in vitro herkauwer verteringsmodel ter hand nemen i.s.m. het groot-, midden-, en kleinbedrijf en gebruikmakend van bestaande expertise bij kennisinstituten. Dit eerste projectvoorstel richt zich op het inventariseren van bestaande kennis voor het uitvoeren van een gedegen literatuuronderzoek (resulterend in een review artikel), het ontwerpen en beschrijven van het concept verteringsmodel op basis van de verkregen kennis.

Contactinformatie

Van Hall Larenstein University of Applied Sciences

Marije Strikwold, contactpersoon
Telefoon: 06-22218304

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Hoogland B.V.
  • Mts. Deinum S. en W. en Ensing J. M.