Ontwerpprincipes werkplaatsen voor de emergente nieuwe economie

DossierMV.KIEM.01.122
StatusLopend
Subsidie€ 39.968
Startdatum1 oktober 2024
Einddatum31 oktober 2025
RegelingKIEM Maatschappelijk Verdienvermogen (MV) 2024-2025
Thema's
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Kunst en de creatieve industrie
  • Agri & Food
  • Agro en Food
  • Economie
  • Maatschappelijk verdienvermogen 20-23

Het World Economic Forum constateert dat wicked problems zijn uitgegroeid tot polycrisis . De eerste reactie bij de waarneming en adressering van polycrisis is om in de gevestigde orde, het bestaande regime, te zoeken naar veranderruimte. Echter, de systeem feedback zoals hierboven is beschreven is een indicatie dat de wereld niet meer trouw is aan de imperatieven en routines van het bestaande regime . Conventionele ‘command and control' strategieën leveren geen adequate response om de polycrisis het hoofd te bieden . De veranderruimte bevindt zich buiten het bestaande regime.
Voorbeelden daarvan zijn de tegendruk die economische grondbeginselen in het bestaande regime ondervinden vanuit niches: De economische groei gedachte ondervindt tegendruk in postgroei ideeën; het vrije markt principe wordt gecontrasteerd met een de commons beweging, en de extractieve economie wordt uitgedaagd door regeneratie. Uit de kantlijn van de samenleving, door experimenterend ondernemen, worden impulsen afgegeven voor een transitie naar een nieuwe economie.

De theorie spreekt over niches die impulsen afgeven voor een transitie naar een nieuwe economie en kunnen doorgroeien in emergentie. Niches, of Small Wins, hebben het potentieel een systeem in beweging te brengen. Small Wins kenmerken zich onder meer door hun radicale vernieuwende praktijk . Small Wins, of niches, zijn essentieel in het versnellen van de transitie, ze zijn de werkplaatsen waar de nieuwe economie gaandeweg ontstaat. De niche praktijk is echter vaak impliciet en wordt als dusdanig niet herkend als essentiële versneller voor de transitie.
Dit onderzoek beoogt impliciete ontwerpprincipes van werkplaatsen voor de nieuwe economie in kaart te brengen, te duiden en te delen zodat de transitie naar een nieuwe economie kan worden versneld.
Consortium partner: De Groene Afslag Aanvullende partners: Schumacher Lab NL, De Hoorneboeg Changemakers: Joline Jolink, Bodemzicht ‘t Gagel, Oud Terra Nova Critical friend/kennispartner: DRIFT

Contactinformatie

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • De Groene Afslag B.V.