Ontwikkeling van polyesterspecialiteiten met behulp van moleculaire recycling

DossierGOCH.KIEM.KGC04.010
StatusLopend
Startdatum3 juni 2024
Einddatum2 juni 2025
RegelingKIEM GoChem 2019-2024
Thema's
  • B├Ętatechniek
  • Chemie
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Sleuteltechnologie├źn en duurzame materialen

Ontwikkeling van polyesterspecialiteiten met behulp van moleculaire recycling
Om de transitie naar een toekomstbestendige plastics economie te faciliteren, is de ontwikkeling van nieuwe polymeren op basis van hernieuwbaar koolstof (biomassa, CO2, recyclaat) noodzakelijk. Een van de meest veelzijdige polymeren is polyethyleentereftalaat (PET), ook wel polyester genoemd. Het kunststof wordt onder andere veel gebruikt in de verpakkingsindustrie en de textielsector, en is goed mechanisch en chemisch te recyclen.
Voor bepaalde toepassingen, zoals voedselverpakkingen, vezels en 3D print monofilamenten zijn aanpassingen van de ketenstructuur van PET gewenst. De benodigde eigenschappen kunnen worden verkregen door andere repeterende eenheden in te bouwen. Momenteel wordt dit gedaan op basis van virgin productie, waarbij fossiele bouwstenen (monomeren) worden ingebouwd tijdens PET polymerisatie. Een alternatieve route om dergelijke co-polyesters te verkrijgen is via het compounderen van mengsels van verschillende polyesters, waarbij uitwisseling plaatsvindt tussen de polymeerketens. Dit proces leidt echter vaak tot onvolledige omestering en daarmee een inhomogeen product.
In dit project wordt onderzocht of het mogelijk is om co-polyesters te maken middels een proces gebaseerd op moleculaire recycling. Via deze ontwikkelroute, waarbij depolymerisatie wordt opgevolgd door herpolymerisatie, kan een hoge mate van omestering optreden wat zal leiden tot waardevolle polyester specialties.

Contactinformatie

NHL Stenden Hogeschool

Vincent Voet, contactpersoon
Telefoon: +31 630376908

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • CuRe Technology B.V.
  • Dufor Resins B.V.