Performance Upgrading of Mini & Small Turbines (PUMSwindT

DossierRAAK.MKB06.012
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2017
Einddatum17 maart 2023
RegelingRAAK-mkb
Thema's
  • Bètatechniek
  • Economie
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Energietransitie
  • Energie
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Gebouwde omgeving duurzaam en leefbaar

In de doelstellingen ten aanzien van CO2-reductie staat de verduurzaming van de energievoorziening centraal. Elektriciteit wordt daarbij gezien als de hoeksteen van de duurzame energievoorziening. Voor de opwekking van deze elektriciteit dient het aandeel uit variabele hernieuwbare bronnen sterk toe te nemen (zie bijvoorbeeld het recent afgesloten Energieakkoord tussen 40 nationale stakeholders, http://www.energieakkoordser.nl/energieakkoord.aspx). In grote lijnen zien we twee dominante ontwikkelingen: grootschalige windenergie (op land en op zee) en zonnepanelen, maar algemeen wordt onderkend dat de problematiek met betrekking tot de energietransitie dermate urgent is dat alle duurzame energiebronnen (dus ook die van kleine windturbines) moeten worden aangesproken.
Kleine windturbines maken het mogelijk om windenergie te benutten voor de elektriciteitsopwekking op locaties waar dat met grote windturbines niet mogelijk is. Het gaat om locaties in gebouwde omgeving, industriegebieden en landelijke omgeving. De opgewekte elektriciteit wordt ter plekke verbruikt of terug geleverd in het net. In die zin zijn kleine windturbines vergelijkbaar met de zonnepanelen. Sterker nog, ze zijn heel wel aanvullend op zonnepanelen, omdat kleine windturbines elektrische energie opwekken wanneer zonnepanelen dat niet doen. Echter hebben kleine windturbines op dit moment geen eigen plek in de duurzame energieopwekking in Nederland, waardoor de Nederlandse industrie in deze sector nog kleinschalig is.
De onderzoeksvraag luidt:
Hoe kunnen we de prestaties van kleine windturbines substantieel verbeteren op het technische vlak en qua marktpositie, zodat kleine windturbines een bijdrage gaan leveren aan de duurzame-energiemix.
In dit project wordt onderzocht hoe de bijdrage van kleine windturbines kan worden vergroot door te leren van:
- enerzijds de technische ontwikkelingen van grote windturbines, en - anderzijds de marktontwikkeling van zonnepanelen.
Daartoe is er samenwerkingsverband opgezet tussen:
- mkb bedrijven: fabrikanten en importeurs van kleine windturbines en bedrijven die een toegevoegde waarde hebben voor de fabrikanten, zoals leveranciers van onderdelen en adviseurs - hogescholen: NHL Hogeschool en Hanze Hogeschool Groningen - branchevereniging Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA)
- vereniging Noordenwind, een vereniging van particulieren die zich inzet voor de bevordering van duurzame energie in het algemeen en realisatie van burgerparticipatie in nieuwe projecten voor windenergie in het bijzonder.
De inzichten op het gebied van marktontwikkeling en de productverbeteringen zijn noodzakelijke componenten voor het volwassen maken van de sector van kleine windturbines waarbij een volwassen industrie en markt weer een essentiële voorwaarde is voor een verdere ontwikkeling van de sector met meer en grotere partijen. Derhalve zal het project dienen als katalysator. Ook dient te worden opgemerkt dat de verbeterde producten ook de exportmogelijkheden van de Nederlandse industrie vergroten.
Naast genoemde meerwaarde voor het bedrijfsleven beoogt dit project een verdere verankering van kennis en kunde in onderwijs en onderzoek van de hogescholen.

Eindrapportage

In de doelstellingen ten aanzien van CO2-reductie staat de verduurzaming van de energievoorziening centraal.
Elektriciteit wordt daarbij gezien als de hoeksteen van de duurzame energievoorziening. Kleine windturbines maken het mogelijk om windenergie te benutten voor de elektriciteitsopwekking op locaties waar dat met grote windturbines niet mogelijk is en vormen een aanvulling op zonne-energie.

De onderzoeksvraag luidde:
Hoe kunnen we de prestaties van kleine windturbines substantieel verbeteren op het technische vlak en qua marktpositie, zodat kleine windturbines een bijdrage gaan leveren aan de duurzame-energiemix.

In dit project is onder andere onderzocht hoe de bijdrage van kleine windturbines kan worden vergroot door te leren van enerzijds de technische ontwikkelingen van grote windturbines, en anderzijds de marktontwikkeling van zonnepanelen.

Duidelijk komt naar voren dat zoals bij de grote windturbines, kosten van kleine windturbines omlaag gebracht dienen te worden, en performance verbeterd. Stappen zijn gezet om dit voor verschillende consortiumpartners te bewerkstelligen, waarbij ook stappen zijn gezet in het verbeteren van data-analyse. Het consortium heeft daarbij aangetoond dat in een competitieve markt ook goed samengewerkt kan worden.
Derhalve heeft het project gediend als katalysator. Daarnaast heeft dit project geleid tot een verdere verankering van kennis en kunde in onderwijs en onderzoek van de hogescholen, maar is er nog veel ruimte voor verder onderzoek tussen hogescholen en MKB.



Contactinformatie

Hanzehogeschool Groningen

Edwin Elferink, contactpersoon
Telefoon: 058-2511540