PETfibre - Hergebruik van PET vezels in composieten

DossierKIEM.CIE.03.009
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2018
Einddatum31 augustus 2019
RegelingKIEM 2018-2024 Circulaire economie
Thema's
  • Geen

In Nederland verdwijnt ongeveer 124 miljoen kg textiel in verbrandingsovens en wordt 70 miljoen kg textiel ingezameld (cijfers 2013). Volgens het Landelijk Afvalbeheer Plan (LAP3) is verbranding echter niet meer toegestaan. In meer dan de helft van de kleding wordt het synthetische materiaal polyester (polyethyleentereftalaat, oftewel PET) gebruikt. Herverwerking van PET vezels is nog een grote uitdagingOmdat het om vezels gaat, wordt in dit project onderzocht of vanuit het perspectief van vezelversterkte kunststoffen (in de regel juist hoogwaardige materialen) nuttige toepassingen ontwikkeld kunnen worden door de moleculaire en bij voorkeur ook de vezelstructuur te behouden.
Door de lectoraten Smart Functional Materials en Lichtgewicht Construeren worden in dit project meerdere oplossingsrichtingen onderzocht voor de herverwerking van PET textielvezels:
• Allereerst wordt onderzoek gedaan naar de verwerkingseigenschappen en toepasbaarheid in kunststofverwerkingsprocessen in het algemeen (w.o. extruderen en spuitgieten) van PET vezels. Indien succesvol, kunnen in de toekomst projecten worden ontwikkeld om PET vezels in industriële processen op deze manier te verwerken.
• In analogie met andere projecten van het Lectoraat LC waarin glasvezelversterkt tape uit recyclaten wordt gemaakt en toegepast, wordt onderzocht of ook PET vezels samen met glasvezels in een tape verwerkt kunnen worden. Indien succesvol, kunnen producten met zeer hoge stijfheid en sterkte worden gemaakt met dit halffabricaat.
• Door de vezels samen te spinnen met vezels van een ander materiaal, kan een zogenaamd co-mingled garen worden gemaakt als halffabricaat voor composiet producten. Indien succesvol, kunnen producten met zeer hoge stijfheid en sterkte worden gemaakt met dit halffabricaat.
Doel van dit project is dan ook:
Het bepalen van de technische haalbaarheid van genoemde drie oplossingsrichtingen en doen van aanbevelingen voor vervolgonderzoek voor herverwerking van rPET vezels.
Deelnemen partijen zijn • Frankenhuis B.V., gespecialiseerd in het vervezelen en herverwerken van textiel, en • Comptape B.V. gespecialiseerd in het produceren van composiet tape

Contactinformatie

Saxion

Consortiumpartners

bij aanvang project