Pro-Intens Titel projectvoorstel Zorgpad intensieve diëtetiek van ondervoede oudere ziekenhuispatiënten voor optimale eiwit inname en fysiek functioneren: een transmurale aanpak

DossierRAAK.PRO02.143
StatusLopend
Startdatum1 november 2017
Einddatum31 december 2023
RegelingRAAK-PRO
Thema's
  • Agri & Food
  • Life Sciences & Health
  • Gezondheid en Welzijn

Ondervoeding is een erkend zorgprobleem bij oudere ziekenhuis patiënten. De diëtist adviseert ondervoede ouderen voldoende eiwitten te consumeren tijdens en na een ziekenhuisopname. Echter consumeren ouderen onvoldoende eiwitten tijdens en na ziekenhuisopname met als gevolg fysieke beperkingen, lagere kwaliteit van leven en hogere zorgkosten.
De diëtist is verantwoordelijk voor de zorg om een adequate eiwitinname te realiseren. Intensievere diëtistische zorg, bestaande uit 1) betere communicatie met verpleegkundigen, collega diëtisten, artsen en ouderen, 2) multidisciplinaire samenwerking, 3) persoonlijk behandelplan met afstemming op eetlust, kennis en vaardigheden van ouderen en 4) monitoring op de eiwitinname, is belangrijk voor het optimaliseren van de eiwitinname van ouderen. Deze adequate eiwitinname is essentieel om het fysiek functioneren te verbeteren en kan leiden tot beter herstel en kwaliteit van leven. Daarnaast kan het mobiliseren van ouderen de effecten van een adequate eiwitinname op fysiek functioneren versterken.
De eerste vraag is hoe de intensievere diëtistische zorg te verbeteren om de eiwitinname van ouderen in het ziekenhuis en thuissituatie te optimaliseren en hoe dit zorgpad te implementeren in de praktijk. De tweede vraag is of de optimale eiwitinname het fysiek functioneren van ouderen tijdens en na ziekenhuisopname verbetert en of het mobiliseren van ouderen de effecten van een optimale eiwitinname op fysiek functioneren kan versterken.
Dit voorstel beoogt het zorgpad intensieve diëtetiek (ZID) te ontwikkelen om de eiwitinname van ouderen te verbeteren tijdens en na ziekenhuisopname. ZID wordt ondersteund door een webapplicatie en onderzocht in een pilot studie, waarna implementatie volgt. Vervolgens toetsen we de effecten van ZID op de eiwitinname en fysiek functioneren van ouderen tijdens en na ziekenhuisopname en of mobilisatie deze effecten kan versterken in een multicenter gerandomiseerde en gecontroleerde studie. Dit voorstel beoogt de diëtetiek over de hele keten te versterken en het fysiek functioneren en kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren.

Eindrapportage

Ondervoeding komt veel voor bij ouderen (65+), zowel tijdens als na ziekenhuisopname. De gevolgen van ondervoeding kunnen fysieke limitaties, verminderd kwaliteit van leven en hogere zorgkosten zijn. Diëtistische zorg is een effectieve methode bij de behandeling van ondervoeding door het verhogen van de eiwit- en energie-inname. Echter vinden
ouderen het lastig om voldoende eiwitten te consumeren en zijn velen fysiek inactief tijdens ziekte en het herstelproces. Dit maakt dat er nog ruimte voor verbetering is van de huidige diëtistische zorg. Dit zou gedaan kunnen worden door te focussen op zelfmanagement van de patiënt, vroege mobilisatie, goede (transmurale) samenwerking tussen verschillende disciplines. Het ProIntens onderzoek heeft op deze pijlers een nieuw zorgpad intensieve diëtetiek ontwikkeld die loopt van ziekenhuisopname tot en met drie maanden na ontslag. Ook zal de kosteneffectiviteit van dit nieuwe zorgpad berekend worden. Het onderzoek is opgezet als een cluster gerandomiseerd stepped wedge design. Hiermee wordt in elk deelnemend centrum de interventie geïmplementeerd. De interventie bestaat uit een combinatie van intensieve voedingszorg onder begeleiding van een diëtist en focus op vroege mobilisatie om inactiviteit te voorkomen. Deze combinatie is essentieel om het herstel van fysiek functioneren te bespoedigen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Dymph van Outersterp, contactpersoon
Telefoon: 020-5953328

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden

  • Nederlandse Vereniging Van Diëtisten
  • Nutricia Research B.V.
  • Stichting Stuurgroep Wie beter eet wordt Sneller Beter
  • Wageningen University & Research