Regionale Liaisons GroenvermogenNL Regio Noord-West

DossierNGF.RL.02.013
StatusLopend
Subsidie€ 171.359
Startdatum1 maart 2024
Einddatum1 mei 2025
RegelingWerkstroom 2 - incidentele subs deel 1
Thema's
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Energie
  • Energietransitie
  • Bètatechniek
  • Energietransitie & duurzaamheid 20-23

In fase 1 is door het liaisonteam Noord-West de regionale roadmap human capital agenda (HCA) voor de waterstof- en energietransitie opgesteld. In lijn met deze roadmap zijn de regionale activiteiten in deze overbruggingsfase erop gericht om de regionale clusters van samenwerkingsverbanden (High Impact PPS’en en relevante learning communities) in regio Noord-West te mobiliseren. Doel hiervan is om samen met de andere regionale clusters of met samenwerkingsverbanden in andere GroenvermogenNL regio’s toe te werken naar een responsieve infrastructuur voor de HCA voor de waterstof- en energietransitie.

Eindrapportage

In fase 1 stelde het liaisonteam Noordwest de regionale roadmap human capital agenda (HCA) voor de waterstof- en energietransitie samen. In lijn met deze roadmap zijn de regionale activiteiten in de overbruggingsfase erop gericht om de regionale clusters van samenwerkingsverbanden (High Impact PPS’en, learning communities en ondertekenaars van convenanten) in regio Noordwest te mobiliseren.

Om de grote ambities voor de energie- en waterstoftransitie te realiseren, zijn in regio Noordwest tussen nu en 2030 ieder jaar meer dan 12.000 full time werkende mensen extra nodig. Mensen met de juiste kennis, vaardigheden op de juiste plek op het juiste moment. Het manifest “Werken en Ontwikkelen 2030” en zeven regionale clusters waarbinnen bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen leren, werken en innoveren in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland vormen een stevige basis.

Regio Noordwest bouwt aan een responsieve infrastructuur waarbinnen Learning Communities en Fieldlabs, bedrijven en opleidingsinstellingen (publiek en privaat) er zorg voor dragen dat nieuwe en noodzakelijke kennis snel wordt toegepast in de praktijk, deze kennis wordt geïntegreerd in flexibel onderwijsaanbod en trainingen voor professionals.

Activiteiten concentreren zich rond:
• Ontwikkelen van Learning Communities voor de geïdentificeerde clusters. Learning Communities versnellen de waterstoftransitie door praktijkgericht onderzoek en de doorontwikkeling van innovaties naar TRL-levels 7-9. De opgedane kennis wordt toegepast door bedrijven en werkende professionals en omgezet in opleidingsmateriaal en flexibel inzetbare modules.
• Ontwikkelen van flexibel opleidings- en onderwijsaanbod met focus op mbo en hbo-niveau. Samen met bedrijven en private opleiders worden Leven lang Ontwikkelen-programma’s voor werkende professionals gefaciliteerd. In samenwerking met het bedrijfsleven worden onderwijsmodules voor mbo, hbo en wo niveau ontwikkeld en werken we aan de professionalisering van docenten op het thema waterstof.
Het liaisonteam bestond uit Simone Maase (HvA), Daisy Beelen en Patrick Randel (Nova College), Jo-Anne Schaaf (VONK), Henri Spaans (HvA), Elgin Blankwater (projectondersteuning), Isabelle Los (communicatieadviseur).

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Simone Maase, contactpersoon