Reiniging met Ozonwater, innovatie in de schoonmaakbranche geeft gas

DossierKIEM.K21.01.009
StatusAfgerond
Subsidie€ 39.999
Startdatum24 november 2021
Einddatum1 februari 2023
RegelingKIEM 2021
Thema's
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
  • Energie en Klimaat - Een klimaatneutrale industrie met hergebruik van grondstoffen en producten in 2050
  • Energie en Klimaat - Een duurzaam gedreven, volledig circulaire economie in 2050. Voor 2030 is de doelstelling halvering van het grondstoffengebruik.
  • Bètatechniek

In dit project wordt onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van ozonwater in de schoonmaakpraktijk. Ozonwater is water waarin het gas ozon is opgelost. Het biedt een innovatief alternatief voor het reinigen met detergenten (oppervlakte reinigingsmiddelen) of kraanwater in combinatie met een microvezeldoek. Ofschoon ozonwater in de industriële waterzuivering haar waarde heeft bewezen, is haar potentie in de schoonmaakbranche nog grotendeels onontgonnen.
Gangbare schoonmaakprotocollen kampen met nadelen die als steeds belastender worden ervaren. Zo zijn detergenten milieubelastend en in strijd met de missies van het Topsectoren en Innovatiebeleid om het grondstofgebruik te reduceren. Het gebruik van kraanwater kent deze nadelen niet maar ontbeert een desinfecterende werking. Sinds kort is het mogelijk om geozoneerd water op locatie te maken, waarmee deze nadelen van de traditionele schoonmaakprotocollen zouden kunnen worden omzeild.
In dit project werkt het onafhankelijk platform van de schoonmaakbranche samen met een schoonmaakbedrijf en twee Hogescholen om verkennend onderzoek te doen naar deze innovatieve werkwijze. In dit nieuwe onderzoek wordt gekeken naar de meerwaarde van ozonwater. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gangbare en goed gedefinieerde modelverontreinigingen en -oppervlaktes zodat de directe verbinding met de praktijk gewaarborgd is. Gangbare reinigingsprotocollen wordt vergeleken met reiniging met behulp van ozonwater. Hiervoor worden verschillende geavanceerde technieken gebruikt. Middels forensische beeldvorming wordt onzichtbare residuele verontreiniging alsnog zichtbaar gemaakt. Daarnaast wordt met LC-MS een nauwkeurige moleculaire analyse van de (residuele) verontreiniging gemaakt zodat inzicht wordt verkregen in de schoonmaakpotentie richting verschillende klassen van moleculen. Tot slot wordt onderzocht hoe de desinfectie-eigenschappen van ozonwater zich verhouden tot gangbare producten.
De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek snel hun weg tot de praktijk vinden.

Contactinformatie

Avans Hogeschool

Jetta Wille, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • TreinSchoon! B.V.
  • Vereniging Schoonmaak Research

Netwerkleden

bij aanvang project