Representatief meten van recyclaat

DossierGOCH.KIEM.KGC03.010
StatusLopend
Startdatum1 januari 2023
Einddatum31 december 2023
RegelingKIEM GoChem 2019-2024
Thema's
  • B├Ętatechniek
  • Energie en Klimaat - In 2050 zijn grondstoffen, producten en processen in de industrie netto klimaatneutraal en voor tenminste 80% circulair
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Sleuteltechnologie├źn en duurzame materialen

Plastic speelt een cruciale rol in de maatschappij en wordt bijna overal voor gebruikt. Het is een sterk, licht en breed toepasbaar product met veel voordelen. De keerzijde is echter dat plastics ontzettend complex zijn en dat er tientallen verschillende soorten zijn die niet samen gerecycled kunnen worden, terwijl deze wel gemengd worden ingezameld. Dit resulteert in een enorme hoop plastic en plastic afval waarvan we niet goed weten wat het is.
Kwaliteitscontrole in plastic recycling is dus cruciaal om tot een circulaire markt te komen. Waar hoogwaardige producten gemaakt kunnen worden van recyclaat en weinig tot geen plastic meer eindigt op de stort of in de verbrandingsovens. Deze kwaliteitscontrole is op dit moment echter zwaar ondermaats. Voor tonnen plastic wordt gemeten met samples van enkele milligrammen of worden optische technieken gebruikt die zwarte en meerdere laags plastics niet of nauwelijks goed kunnen identificeren.
Veridis ontwikkelt een innovatieve thermische analyse techniek waarmee op grote schaal nauwkeurig de kwaliteit van het plastic gemeten kan worden. Deze techniek is schaalbaar, wat betekent dat het opgeschaald kan worden tot een monster grootte die tot 100.000 keer zo groot is als de huidige thermische technieken. Maar wat is de afmeting die de industrie nodig heeft om hoogwaardige plastic recycling mogelijk te maken. Dit zal worden onderzocht middels die KIEM GoChem consortium project.
Voor hoogwaardige recycling is een zekerheid van 95% of hoger op de inhoud van de bigbags (1 ton) nodig. Welk monster volume in combinatie met meetnauwkeurigheid is hierbij dan genoeg om tot deze nauwkeurigheid te komen? Hierbij komt de expertise van de Radboud Universiteit op het gebied van statistiek en data, alsook plastic recycling, om de hoek om de vraag goed onderbouwd te beantwoorden.

Contactinformatie

Radboud Universiteit

Gerjen Tinnevelt, contactpersoon
Telefoon: 024-3653135

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Veridis Technologies B.V.

Netwerkleden

  • St. Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics