Robo-Wood - Robotic Production of free-form objects with residual wood

DossierKIEM.CIE.04.002
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2019
Einddatum29 februari 2020
RegelingKIEM 2018-2024 Circulaire economie
Thema's
  • Bètatechniek
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Creatieve industrie
  • Circulaire economie en grondstoffenefficiëntie: Duurzame circulaire impact
  • Smart industry
  • Materialen - Made in Holland
  • Biobased economie
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

Met het project Robo-Wood willen projectpartners Nijboer, Heineken Interieur Ontwerp en Johan Cruijff ArenA samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kennis ontwikkelen over het produceren van hoogwaardige objecten uit afvalhout* met behulp van robottechnologie. De projectpartners willen samen onderzoeken of het mogelijk is om (in het kader van het ArenA2020 renovatieprogramma) hoogstaande en in het oog springende circulaire objecten te maken voor de nieuwe bars van de Johan Cruijff ArenA, met de HvA ligstoel van afvalhout - die in 2018 is gemaakt - als voorbeeld object. Doel is dit volledig geautomatiseerd te kunnen doen. Het volledig automatiseren van het proces maakt het mogelijk om uit afvalhout efficiënt circulaire objecten met een willekeurige geometrie te maken. Hiermee wordt afvalhout geschikt voor circulair hergebruik door interieurbouwers zoals Nijboer en interieurontwerpers zoals Heineken Interieur Ontwerp.
Het project maakt gebruik van de kennis uit het vorige KIEM project ‘Circular Wood for the Neighborhood’, waarin het HvA Robotic Lab een ligstoel van afvalhout heeft ontworpen en vervaardigd. In dat project werden alle delen handmatig geselecteerd, gezaagd en verbonden tot een omhullende vorm, waar vervolgens door de robot de stoel uit gefreesd is. Doel van het project Robo-Wood is om dit gehele proces door robots uit te laten voeren. Hiervoor zijn gereedschappen nodig om uit een stroom afvalhout de juiste delen te selecteren, deze op maat te zagen, te verlijmen en vervolgens te bewerken tot een stoel. In het project wordt het gehele proces ontworpen, er worden geschikte gereedschappen en grijpers voor de robots gemaakt, met software om de robots synchroon samen te laten werken. Er worden verschillende testobjecten vervaardigd voor delen van het gehele productieproces. Uiteindelijk wordt er als proof-of-concept een nieuwe stoel gemaakt.
* Dit kan afvalhout betreffen uit verschillende bronnen (afvalinzameling, woningrenovatie, recycling bedrijven), maar ook reststukken van houtleveranciers en houtverwerkende bedrijven.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

D.L. Goedkoop, contactpersoon

Netwerkleden