SEPAC; Solar Embedded Polymers and Composites

DossierRAAK.MKB04.007
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2016
Einddatum19 juni 2020
RegelingRAAK-mkb
Thema's
  • Duurzaamheid en Energie
  • Energie

Toepassing van zonnecellen doet steeds vaker zijn intrede in de consumentenelektronica, denk b.v. aan tuinlampjes en deurbellen. De kwaliteit is echter veelal bedenkelijk en ook is de cel meestal niet fraai in het productontwerp verwerkt, maar wordt deze er simpelweg op geplakt (add-on). Toepassing van flexibele, dunne film zonnecellen kan een oplossing bieden vanwege hun robuustheid, buigbaarheid, verwerkbaarheid en gewichtsbesparing.
Composiet- en kunststofverwerkende mkb bedrijven zijn om die reden op zoek naar slimme praktische methoden om flexibele zonnefolies te integreren in composiet en polymeer voorwerpen. Waar mogelijk met gebruik van bestaande materialen en productieprocessen. Specifieke uitdagingen liggen er op het terrein van interconnectie-technologie om de zonnecellen te kunnen verbinden met elektrische circuits. Daarnaast is levensduur van het product en energie-rendement een belangrijk thema. De bedrijven willen samen met Avans Hogeschool, NHL en kennisinstelling Solliance/TNO op zoek naar praktische oplossingen.
Toepassingen zijn bijvoorbeeld kunststof dakpannen, computermuizen, fietswielcovers, vrachtauto spoilers, kunststof autodaken en fietsspatborden.
De centrale onderzoeksvraag van het project luidt:
Hoe kunnen flexibele dunne film zonnefolies efficiënt en effectief geïntegreerd worden verwerkt in composiet- en kunststof-halffabrikaten?
Het SEPAC project (Solar Embedded Polymers and Composites) zal mkb-bedrijven praktisch inzicht verschaffen in de technische en economische haalbaarheid van het produceren en toepassen van flexibele zonnefolies in composiet- en kunststof- halffabrikaten.
Het projectconsortium dat het onderzoek gaat uitvoeren bestaat uit:
• 12 mkb bedrijven, Hogescholen Avans en NHL, Kennisinstelling, Solliance/TNO en Brancheverenigingen NRK PVT (kunststofverwerkers) en CarrosserieNL.
Er zullen circa 15 (docent)onderzoekers van de hogescholen en ongeveer 150 studenten betrokken worden bij dit project, die in de vorm van onderwijsmodules, stages en afstudeeronderzoeken werken aan interessante vraagstukken direct afkomstig uit de beroepspraktijk. Naast genoemde meerwaarde voor het bedrijfsleven beoogt het project een verdere verankering van kennis en kunde in onderwijs en lectoraten en een vergroting van de kwaliteit van docenten en afstudeerders.

Eindrapportage

Tijdens de voortgangsrapportage was ik nog positief gestemd over de personele bezetting binnen het lectoraat met wie we het project uitvoerden. Helaas is per 1 januari 2018 onze lector gestopt met zijn werkzaamheden. Dit heeft de overige medewerkers veel extra werk bezorgd en, misschien nog wel belangrijker, de verbindende kracht was sterk gereduceerd. Tijdens een PitStop sessie eind november 2017 hebben we hier uitvoerig bij stil gestaan en gesproken hoe dit op te vangen (de mededeling van lector Spee was al bekend). We hebben vervolgens een pragmatische werkmethode geformuleerd en deze toegepast. Dit heeft een half jaar gewerkt, waarbij we ook aanzienlijk veel studentstages hebben kunnen faciliteren. Dit was zowel in de techniek, de creatieve sector als ook in het economische domein en marketing. Totdat toch het gebrek aan visie en sturing impact kreeg op de motivatie van de medewerkers. Een kenniskringlid verantwoordelijk voor composieten is in juni 2018 gestopt met het onderzoek. Een andere onderzoeker is na haar eerste jaar per september 2018 overgestapt naar de Radboud Universiteit voor promotieonderzoek. Er is nog succesvol een half jaar budgetneutrale verlenging op het project aangevraagd zodat diverse stagiaires nog konden werken aan toepassingsgerichte onderzoeken. Dit is voor diverse bedrijven zeer waardevol geweest. Ook is er succesvol een Paper en Poster gepresenteerd op de PVsec, het Europese symposium voor vooraanstaand onderzoek naar zonneceltechnologie. Ook zijn er diverse lezingen gegeven in samenwerking met de kunststof branchevereniging. Hieruit proef je de sterke interesse van de bedrijven in deze toepassing. Dit kwam helaas niet verder tot uiting in het afsluitende symposium. Als gevolg van tegenvallende aanmeldingen is dit geannuleerd.
Terugkijkend hebben we een interessante resultaten bereikt maar viel het me tegen hoe de onderwijsinstelling omging met het faciliteren van medewerkers en hoe vrijblijvend diverse bedrijven binnen het project hebben geopereerd. Sommige bedrijven hebben veel input geleverd en het vervolg zou een kleinere club veel effectiever kunnen werken.