Slimme sensoren voor welzijn van vleeskuikens
| Dossier | KIEM.VRIJ.04.139 | 
|---|---|
| Status | Afgerond | 
| Subsidie | € 19.902 | 
| Startdatum | 1 februari 2020 | 
| Einddatum | 31 januari 2021 | 
| Regeling | KIEM 2019 KIEM-hbo Themavrij | 
| Thema's | 
  | 
Doel van het project is het ontwikkelen van een monitoringssysteem voor welzijn en gezondheid van vleeskuikens, gebaseerd op sensordata. In een veldstudie bepalen we de relatie tussen data vanuit camera’s en sensoren, en gezondheid en welzijn van vleeskuikens. Camerabeelden en data vanuit klimaat- en bewegingssensoren worden vergeleken met handmatige scores van gezondheid en welzijn van de vleeskuikens, waarbij de focus ligt op pootgezondheid. Data worden geanalyseerd en er wordt bepaald of de sensordata de afwijkingen in gezondheid en welzijn kunnen voorspellen. Op basis van de gevonden relaties wordt een onderzoeksvoorstel geschreven om een early warning systeem te ontwikkelen voor de vleeskuikenhouder.
Eindrapportage
      Vleeskuikens zijn snel groeiende dieren die goed verzorgd 
moeten worden om zo min mogelijk stress te ervaren en niet 
ziek te worden. Om welzijn en gezondheid van kippen in de 
stal te bepalen, kun je allerlei zaken meten. In dit onderzoek 
hebben we gekeken naar gedrag en naar pootproblemen, we 
hebben kippen gewogen om groei te bepalen en 
strooiselkwaliteit en klimaat in de stal gemeten. Ook hebben 
we het geluid van de kippen opgenomen en dat gekoppeld 
aan welzijn en gezondheid. Kippen die ziek zijn en stress
ervaren, maken hogere geluiden dan kippen die goed groeien 
en weinig stress ervaren. Een systeem op basis van geluid 
zou de boer kunnen waarschuwen als er iets aan de hand is 
in de stal, zodat hij kan ingrijpen, stress kan voorkomen en de 
kippen niet ziek worden. In dit onderzoek hebben we daarvoor 
de eerste stappen gezet en relaties onderzocht tussen geluid
en gezondheid en gedrag van de kippen.
      
Contactinformatie
                              I. de Hoogh, contactpersoon
                                        
Consortiumpartners
bij aanvang project- Fontys Hogeschool
 - Food Insights B.V.
 - Kuijpers Kip B.V.
 - Nippur B.V.