Slimme sensoren voor welzijn van vleeskuikens

DossierKIEM.VRIJ.04.139
StatusAfgerond
Subsidie€ 19.902
Startdatum1 februari 2020
Einddatum31 januari 2021
RegelingKIEM 2019 KIEM-hbo Themavrij
Thema's
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen
  • Agri & Food
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Duurzame productie van gezond en veilig voedsel
  • Meten en detecteren: altijd, alles en overal
  • Agro en Food
  • Bètatechniek

Doel van het project is het ontwikkelen van een monitoringssysteem voor welzijn en gezondheid van vleeskuikens, gebaseerd op sensordata. In een veldstudie bepalen we de relatie tussen data vanuit camera’s en sensoren, en gezondheid en welzijn van vleeskuikens. Camerabeelden en data vanuit klimaat- en bewegingssensoren worden vergeleken met handmatige scores van gezondheid en welzijn van de vleeskuikens, waarbij de focus ligt op pootgezondheid. Data worden geanalyseerd en er wordt bepaald of de sensordata de afwijkingen in gezondheid en welzijn kunnen voorspellen. Op basis van de gevonden relaties wordt een onderzoeksvoorstel geschreven om een early warning systeem te ontwikkelen voor de vleeskuikenhouder.

Eindrapportage

Vleeskuikens zijn snel groeiende dieren die goed verzorgd
moeten worden om zo min mogelijk stress te ervaren en niet
ziek te worden. Om welzijn en gezondheid van kippen in de
stal te bepalen, kun je allerlei zaken meten. In dit onderzoek
hebben we gekeken naar gedrag en naar pootproblemen, we
hebben kippen gewogen om groei te bepalen en
strooiselkwaliteit en klimaat in de stal gemeten. Ook hebben
we het geluid van de kippen opgenomen en dat gekoppeld
aan welzijn en gezondheid. Kippen die ziek zijn en stress
ervaren, maken hogere geluiden dan kippen die goed groeien
en weinig stress ervaren. Een systeem op basis van geluid
zou de boer kunnen waarschuwen als er iets aan de hand is
in de stal, zodat hij kan ingrijpen, stress kan voorkomen en de
kippen niet ziek worden. In dit onderzoek hebben we daarvoor
de eerste stappen gezet en relaties onderzocht tussen geluid
en gezondheid en gedrag van de kippen.

Contactinformatie

HAS green academy

I. de Hoogh, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Fontys Hogeschool
  • Food Insights B.V.
  • Kuijpers Kip B.V.
  • Nippur B.V.