Snelle diagnose door de detectie van niet en/of moeilijk cultiveerbare pathogenen

DossierGOCH.KIEM.KGC03.006
StatusLopend
Startdatum1 januari 2023
Einddatum31 december 2023
RegelingKIEM GoChem 2019-2024
Thema's
  • Bètatechniek
  • Gezondheidszorg
  • Sleuteltechnologieën - Life science-technologieën
  • Gezondheid en Welzijn
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

Bijna alle klinische samples bevatten genetisch materiaal van het infectieus agentia, waardoor sequencing een aantrekkelijke benadering is voor de detectie en identificatie van pathogenen. Deze nieuwe vorm van moleculaire diagnostiek omzeilt het lange proces van traditionele, op cultuur gebaseerde analyses.
Innovatieve amplicon specifieke next generation sequencing (NGS) technologie heeft de mogelijkheid de ziekteverwekkers op basis van DNA binnen enkele uren te identificeren. Deze aanpak versnelt daarmee de diagnostiek enorm en is met name een waardevolle aanvulling bij niet- of moeilijk kweekbare pathogenen. Dit zorgt ervoor dat de patiënt optimaal behandeld kan worden en er geen onnodige gezondheidsschade optreedt.
Binnen dit project zal gebruik worden gemaakt van sterk geconserveerde primers in een universele PCR, gevolgd door het bepalen van de nucleotiden volgorde. Aan de hand van de verkregen data wordt vervolgens exact bepaald welk(e) micro-organisme(n) verantwoordelijk is/zijn voor de infectie, zelfs wanneer er co-infectie van meerdere pathogenen is opgetreden.
MKB partner Molecular Biology Systems B.V. (MBS) ontwikkelen en verkopen apparatuur waarmee de veelgebruikte PCR extreem snel kan worden uitgevoerd. In samenwerking met MBS, MUMC+ en het lectoraat Analyse Technieken in de Life Sciences wordt binnen dit project een nieuwe moleculaire aanpak opgezet middels de MBS technologie, waarbij op een snelle en gebruiksvriendelijke manier infectieziekten gemonitord kunnen worden wat resulteert in een verbeterd behandelplan.
Alle partners kunnen direct profiteren van de resultaten van dit onderzoek. Zo is er directe vertaling van resultaten naar een nieuwe werkwijze voor MUMC+, zal Avans de resultaten direct integreren in haar onderwijs en zal MBS deze snelle innovatieve werkmethode verder door ontwikkelen in de medische diagnostiek.

Contactinformatie

Avans Hogeschool

Patrick Kuijken, contactpersoon
Telefoon: 06-25253263

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden

  • 1928 Diagnostics