Spiroplay - Design Roadmap

DossierGOCI.KIEM.02.033
StatusLopend
Startdatum1 januari 2023
Einddatum30 juni 2024
RegelingKIEM GoCI 2020-2023
Thema's
  • Bètatechniek
  • Gezondheidszorg
  • Gezondheid & Zorg - Leefstijl en leefomgeving
  • Gezondheid & Zorg - Toegang tot zorg
  • Gezondheid & Zorg - Mensen met chronische ziekten
  • Gezondheid en Welzijn
  • Kunst en de creatieve industrie

Astma is één van de meest voorkomende chronische ziektes bij kinderen en heeft significante impact op de kwaliteit van leven. Behandeling van astma vereist reguliere controle van de longfuncties in het ziekenhuis. Dit zijn echter momentopnames die belangrijke tussentijdse pieken of dalen in de longfunctie niet meten. Hierdoor wordt medicatie niet altijd (tijdig) bijgesteld, met als mogelijk gevolg permanente beschadiging van de longen.
Spirometrie is een meetmethode voor de longfunctie, geschikt voor zelfstandig thuisgebruik. Het vereist echter wel inzet en de juiste adem- en inhalatietechniek van de patiënt, wat met name voor kinderen lastig kan zijn.
Game studio PandaWhale ontwikkelt digitale games die kinderen spelenderwijs helpen met het aanleren van de juiste techniek en stimuleren de spirometer regelmatig te gebruiken. In de toekomst wil PandaWhale naast het digitale component ook het hardware component van de spirometer beter afstemmen op de jonge kinderen met astma. Bestaande spirometer hardware is vaak klinisch en technisch vormgegeven en ook qua functionaliteit (bijvoorbeeld pasvorm en bediening) nauwelijks afgestemd op kinderen.
Dit projectvoorstel beschrijft een ontwerpend onderzoek naar kindvriendelijke productconcepten die aansluiten op het bestaande spirometer game platform van PandaWhale. Er worden drie richtingen uitgewerkt, namelijk 1) het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, 2) het ontwerpen van een passend (maatwerk) mondstuk, en 3) het (helpen bij) het toedienen van medicatie m.b.v. de spirometer. Voor elk van deze richtingen wordt in samenwerking met medisch specialisten en eindgebruikers een productconcept ontwikkeld. De productconcepten worden samengevoegd in een roadmap met de korte- midden- en lange termijn mogelijkheden voor doorontwikkeling.
Het onderzoek wordt getrokken door het lectoraat Industrial Design van Saxion Hogeschool, in samenwerking met game studio PandaWhale, de afdeling kindergeneeskunde van het Medisch Spectrum Twente, en Oceanz, specialist op het gebied van 3D geprinte medische producten.

Contactinformatie

Saxion

Jos Thalen, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Oceanz B.V.
  • Panda Whale B.V.
  • Stichting Paediatrisch Onderzoek Enschede