Startup 'Trichome BIOrefinery; unlocking the potential of pure trichome derived plant compounds

DossierTOFF.HBO01.033
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2016
Einddatum28 februari 2017
RegelingTake-off hbo
Thema's
  • Life Sciences & Health

Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en specifiek het Lectoraat Biobased Products van lector Dorien Derksen heeft veel kennis opgebouwd rond het winnen en tot waarde brengen van inhoudsstoffen uit planten. Deze kennen een zeer breed afzet- en toepassingsgebied zowel in de food als non-food sector. Michael Verhoeckx is milieukundige en lid van de kenniskring van het lectoraat. Zowel privé als binnen Avans Hogeschool heeft Michael praktijkgericht onderzoek gedaan naar de winning en verwaarding van plantinhoudsstoffen met als specialisatie inhoudsstoffen uit glandulaire trichomen. Glandulaire trichomen zijn haarachtige uitgroeisels met een afmeting van 0,001 mm tot 1-2 cm en komen voor op de bloemen, bladeren en/of stengels van circa 30% van alle vaatplanten. Kenmerkende voor glandulaire trichomen zijn de druppelvormige afscheidingen aan het eind van de haar. Glandulaire trichomen bevatten een grote verscheidenheid aan inhoudsstoffen, ook wel secundaire metabolieten genoemd. Mogelijke toepassing voor deze inhoudsstoffen zijn biobased gewasbeschermingsmiddelen, voedingssupplementen, geneesmiddelen, cosmetica, geur- en smaakstoffen, voedingsadditieven en UV- en oxidatie-stabilisatoren. Michael Verhoeckx werkt sinds november 2014 als onderzoeker bij het CoE BBE. Daarnaast werkt hij reeds 1 dag per week aan het verder tot wasdom brengen van het startup bedrijf Trichome BIOrefinery i.o.. Samen met Avans heeft hij een oogst- en productiemethode ontwikkeld die grote voordelen biedt t.o.v. de huidige praktijk. Deze kennis heeft de potentie om zelfstandig en bedrijfsmatig in de markt te worden gezet. De Trichome BIOrefinery i.o. wil zich daarom vanaf 2016/2017 richten op:
• teelt van bestaande en nieuwe glandulaire trichomen producerende land- en tuinbouwgewassen (pacht van akkers, verzorgen van teelt en oogst).
• oogst van glandulaire trichomen van deze planten (incl. afzet van andere fracties).
• extractie van de geoogste glandulaire trichomen.
• formuleren en bottelen van supplementen en cosmetica o.b.v. de extracten.
• verkoop van supplementen en cosmetica gebaseerd op de extracten van glandulaire trichomen van een breed scala aan industriële hennep variëteiten.
Tot op heden zijn de meeste onderzoeksactiviteiten vanuit een technisch perspectief uitgevoerd. Het is nu zaak de potentie van de innovatieve techniek meer multidisciplinair en met veel meer nadruk op financiële businesscase, ondernemingsvorm, ondernemerschap en commercie te onderzoeken. Het doel is dan ook om middels een multidisciplinaire benadering zo goed mogelijk te komen tot een beantwoording van de samen met beoogd ondernemer Michael Verhoeckx geformuleerde hoofdvraag goed voorbereid en onderbouwd de stap naar een kansrijke startup te zetten. Het haalbaarheidsonderzoek wil daarvoor antwoord krijgen op de vraag: Is het economisch en technisch haalbaar om Trichome BIOrefinery op te richten en verder uit te bouwen?
Voor de uitvoering zijn werkpakketten geformuleerd die in 6 maanden worden uitgevoerd door een multidisciplinair projectteam bestaande uit:
• Centre of Expertise Biobased Economy - Lectoraat Biobased Products • Avans Hogeschool - Academie voor Marketing en Business Management (AMBM)
• Avans Hogeschool - Academie voor Algemeen en Financieel Management (AAFM)
• Avans Ondernemerscentrum • CAH Vilentum - Lectoraat Precisielandbouw • Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM)
• Algemeen Octrooi- en Merkenbureau (AOMB)

Contactinformatie

Netwerkleden

  • Trichome BIOrefinery