Strategieën voor Waterbeheer in Baltische Staten voor Militaire Toepassingen

DossierKIEM.DEF.01.013
StatusInitieel
Subsidie€ 39.980
Startdatum1 september 2025
Einddatum31 augustus 2026
RegelingKIEM Defensie 2025-2026
Thema's
  • Duurzaam transport en intelligente logistiek
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Gezondheid en Welzijn
  • Bètatechniek
  • Veiligheid 24-27

Militaire missies zijn sterk afhankelijk van externe bevoorrading, wat risico’s met zich meebrengt, zoals transportvertragingen en hoge kosten. Een efficiëntere waterlogistiek kan de inzetbaarheid verbeteren en de ecologische impact verkleinen. Dit onderzoek analyseert waterverbruik, bevoorradingsmethoden, opslagcapaciteit en juridische en operationele beperkingen.
Water is een cruciale, maar vaak onderbelichte factor in militaire operaties. Betrouwbare watervoorziening is essentieel voor de effectiviteit en het welzijn van troepen. Toch zijn de behoeften, logistieke uitdagingen en duurzame oplossingen nog onvoldoende in kaart gebracht. Dit onderzoek richt zich op waterbeheer binnen de defensiesector, met een focus op tijdelijke operaties in de Baltische Staten, vooral Litouwen, en mogelijk Polen.
Het lectoraat Logistiek van Hogeschool van Amsterdam (HvA) voert dit onderzoek uit samen met Defensie, waterbedrijven en Hogeschool Utrecht (HU). Studenten van de minor Watertechnologie van HU krijgen praktijkervaring in waterbeheer binnen een militaire context.
Met deze KIEM brengen we in vier stappen in kaart:

  1. Beschikbare waterbronnen: We onderzoeken locaties in de Baltische Staten en Polen en de seizoensgebonden beschikbaarheid.
  2. Waterkwaliteit: We vergelijken de waterkwaliteit met militaire eisen om de geschiktheid te bepalen.
  3. Opslag en transport: We analyseren de logistieke infrastructuur en innovatieve opslagmethoden.
  4. Kennisdeling: Inzichten worden gedeeld via bijeenkomsten met Defensie en andere stakeholders.
De resultaten worden vastgelegd in een eindrapport met concrete aanbevelingen voor duurzamer waterbeheer in militaire operaties, crisisrespons en humanitaire hulp.
Voor Hogeschool van Amsterdam is dit onderzoek een startpunt. De bevindingen vormen de basis voor een mogelijke RAAK-aanvraag of een ander uitgebreider vervolgonderzoek, waarin we dit thema verder willen uitdiepen en de impact ervan vergroten.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Diana Dr Boermans, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project