Technology support for Diabetes

DossierEXZ.EXZ.01.004
StatusLopend
Startdatum1 september 2021
Einddatum30 april 2024
RegelingExtramurale zorg
Thema's
  • Gezondheidszorg
  • Gezondheid & Zorg - Toegang tot zorg
  • Gezondheid & Zorg - Mensen met chronische ziekten
  • Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling
  • Op weg naar veerkrachtige samenlevingen
  • Life Sciences & Health
  • Gezondheid en Welzijn
  • Veerkrachtige samenleving: in wijk, stad en regio

Diabetes Mellitus is een van de meest voorkomende chronische ziektes wereldwijd. Een ernstige en kostbare complicatie is het ontstaan van voetwonden, gerelateerd aan neuropathie, ischemie en infectie. Voetwonden leiden vaak tot ziekenhuisopnames, amputaties en verminderde kwaliteit van leven. In dit project ontwikkelen we een applicatie om ervoor te zorgen dat doormiddel van zelfmonitoring, er geen behandelvertragingen ontstaan doordat risico’s tijdig worden gesignaleerd, vanuit zorg op afstand.
RondOm Podotherapeuten, een grote eerstelijns zorgorganisatie in Nederland, heeft de ‘Diabetes Voetenceck app’ ontwikkeld welke is gericht op zelfmonitoring door patiënten en screenen van de voeten door podotherapeuten op afstand. Deze wordt gebruikt als onderdeel van hun praktijkvoering. Patiënten worden geholpen hun voeten te bekijken door vragen in de app. Het resultaat van de vragen kan ertoe leiden dat de patiënt gevraagd wordt een foto in te sturen via de app.
De applicatie voorziet in kansen, in termen van het betrekken van patiënten, het voorkomen van gezondheidsproblemen en verbeteren van algemeen welzijn van mensen met diabetes. In April is een eerste versie van de applicatie gelanceerd, momenteel maken er zo’n 500 patiënten gebruik van, met in totaal 8000 e-screenings. Veel uitdagingen blijven open zoals het continu blijven gebruiken van de app voor zowel patiënten als professionals en de algemene gebruikerservaring van de app, daarnaast liggen er ook kansen voor nieuwe functionaliteiten.
Het doel van het project: Het gebruik van de huidige applicatie begrijpen en onderzoeken, zodat we deze beter kunnen maken in termen van gebruikerservaring en kwaliteit. Ten tweede, willen we nieuwe kansen die de applicatie biedt verkennen en mogelijke nieuwe technologie toepassen die samen werken met en bijdrage aan de huidige interventie. Dit project wordt gevoerd door Fontys Paramedische Hogeschool, RondOm Podotherapeuten, Technische Universiteit Eindhoven en Stofloos, zij hebben de expertise in huis om dit tot een goed einde te brengen.

Eindrapportage

Diabetes Mellitus is een van de meest voorkomende chronische ziektes wereldwijd. Een ernstige en kostbare complicatie is het ontstaan van voetwonden, gerelateerd aan neuropathie, ischemie en infectie. Voetwonden leiden vaak tot ziekenhuisopnames, amputaties en verminderde kwaliteit van leven. In het Technology Support for Diabetes project ontwikkelt het consortium zelf-monitoring technologieën die door patiënten in thuissituaties gebruikt kunnen worden om zo risicofactoren van diabetische voetwonde vroegtijdig te signaleren en zorg op afstand te verlenen.
Gedurende de COVID-19 pandemie ontwikkelde RondOm Podotherapeuten, een grote eerstelijns zorgorganisatie in Nederland, de ‘Diabetes Voetencheck App’ welke is gericht op zelfmonitoring door patiënten en screenen van de voeten door podotherapeuten op afstand. Deze wordt gebruikt als onderdeel van hun praktijkvoering. Patiënten worden geholpen hun voeten te bekijken door vragen in de app. Het resultaat van de vragen kan ertoe leiden dat de patiënt gevraagd wordt een foto in te sturen via de app.
De applicatie voorziet in kansen, in termen van het betrekken van patiënten, het voorkomen van gezondheidsproblemen en verbeteren van algemeen welzijn van mensen met diabetes. Ondanks het aanvankelijke succes van de App waren er nog veel uitdagingen zoals het continu blijven gebruiken van de app voor zowel patiënten als professionals en de algemene gebruikerservaring van de app, daarnaast lagen er ook kansen voor nieuwe functionaliteiten zoals educatiemateriaal.
Door het toepassen van een co-design aanpak, waarin er continu werd samengewerkt en ontworpen met patiënten en zorgprofessionals is de App vanaf de grond af aan opnieuw ontworpen en geëvalueerd. De resultaten laten zien dat er inmiddels meer dan 65.000 checks zijn uitgevoerd met de App, met 2700 foto's waarvan bij ongeveer een derde actie is ondernomen door de podotherapeut. De nieuwe, samen ontworpen, versie van de App is effectief in het faciliteren van zorg op afstand en draagt bij aan het voorkomen van voetwonden. [299/300]

Contactinformatie

Fontys Hogeschool

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • RondOm Podotherapeuten
  • Stofloos
  • TU Delft

Netwerkleden