The Detectable Vegetable

DossierRAAK.PRO05.069
StatusLopend
Startdatum16 januari 2024
Einddatum15 januari 2028
RegelingRAAK-PRO
Thema's
  • Landbouw, water en voedsel
  • Sleuteltechnologieën
  • Energietransitie & duurzaamheid
  • Agro en Food
  • Bètatechniek
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

Zowel op Europees niveau, nationaal en regionaal niveau staat het tegengaan van voedselverspilling en het verduurzamen van de voedselproductie hoog op de agenda. In de glastuinbouwsector zijn ziekte tijdens de teelt van tuinbouwgroente in de kas en bederf tijdens opslag en verwerking een van de oorzaken van voedselverspilling én een aanzienlijke kostenpost. Ziekte en bederf leiden immers tot waardeverlies van producten, verspilling van grondstoffen en energie en tot overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Vroegtijdige detectie van ziekte met sensoren biedt de sector handelingsperspectief om verspilling te minimaliseren. Visuele of handmatige inspectie van tuinbouwgroente geeft echter slechts beperkte informatie en is arbeidsintensief. Toepassing van contactloze sensortechnologie en data-intelligentie biedt een alternatieve route voor gewasmonitoring tijdens teelt en het post-harvest-proces. Voor het verkrijgen van robuuste meetgegevens en heldere interpretatie van gewasparameters en post-harvest-productkwaliteit is doorontwikkeling van optische en elektromagnetische-veld sensoren voor detectie van ziekte en bederf noodzakelijk, inclusief vertaling naar beslissingsondersteuning voor de teler op welk moment te handelen bij detectie van plantziekte en bederf in de kas.
Het RAAK-PRO-projectvoorstel ‘The Detectable Vegetable’ pakt deze uitdagingen aan met praktijkgericht onderzoek gericht op de (door)ontwikkeling van slimme sensoren en data-intelligentie om ziekte en bederf van tuinbouwgroente zo vroeg mogelijk te kunnen detecteren.
Het project is een samenwerking tussen diverse lectoraten van De Haagse Hogeschool en HAS Hogeschool. De participerende (MKB) bedrijven zijn actief als telers en aanbieders/ontwikkelaars van sensoren, robotica en data-infrastructuur. Daarnaast zijn Wageningen UR en TU Delft betrokken als experts in data modelling en sensoriek. Greenport West-Holland, Tomatoworld en Innovation Quarter ondersteunen het project. Verankering van ontwikkelde kennis en kunde vindt plaats in onderwijs en lectoraten en draagt bij aan vergroting van de kwaliteit van docenten en afstudeerders. Er zullen circa 30 (docent)onderzoekers en 450 studenten in studentenprojecten, stages en afstudeeronderzoeken betrokken worden.

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Steven van den Berg, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden