The Smart Mold Design Netwerk (SoD Netwerk)

DossierKIEM.VRIJ.04.108
StatusAfgerond
Subsidie€ 19.979
Startdatum1 januari 2020
Einddatum31 december 2020
RegelingKIEM 2019 KIEM-hbo Themavrij
Thema's
  • Duurzaam transport en intelligente logistiek
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Smart industry
  • Materialen - Made in Holland
  • Logistiek en Transport in een energieke, innovatieve en duurzame samenleving
  • Geen
  • Bètatechniek

Het Smart Mold Design Netwerk project is een verkennend onderzoek waarin haalbaarheid van ‘slim malontwerp’ wordt onderzocht. Smart Mold Design (SMD) is namelijk een nieuwe wijze van malontwerp waarin vrijere vormgeving door 3D-printtechnologie mogelijkheden biedt om verwarming en koeling van producten in mallen directer en daarmee (tijds-)efficiënter te laten verlopen. Het verwarmingsprincipe lijkt daarbij op dat van inductiekookplaten, namelijk contactloos verwarmen d.m.v. een magnetisch wisselveld. En voor optimale koeling zou het koelmedium zo dicht mogelijk bij het product (in de mal) moeten kunnen worden gebracht en dient een vergroting van het contactoppervlak met het koelmedium plaats te vinden. Uiteraard moet de interne malconstructie nog steeds voldoende weerstand bieden tegen druk- en temperatuurcycli van persprocessen. Echter, op dit moment kan deze voorgestelde combinatie van optimalisaties in verwarming en koeling nog niet worden toegepast en is tevens de mate van productiesnelheid en efficiëntieverbetering niet in te schatten.
Het onderzoek resulteert in:
- Kennis over technische haalbaarheid van SMD;
- Kennis over optimale thermische vormgeving;
- Kennis over grenzen van vrije vormgeving in 3D-printen, en - Disseminatie over de haalbaarheid van een dergelijk malontwerp.
Middels dit project levert de nieuwe samenwerking tussen Doeko (mal, matrijs en tooling producent; mkb), K3D (engineering en producent van 3D-metaalprinting) en TM-Induction Heating (industriële inductie verwarming; mkb) met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen daarmee kennis over de technische en organisatorische haalbaarheid van de verwachte malontwikkeling. Daarnaast zal dit project de behoefte aan, en inzicht in de mogelijkheden van, deze ontwikkeling verder in kaart brengen. Zo worden de uitkomsten gebruikt voor een scherpere vraagarticulatie en het vormen van een breed gedragen innovatienetwerk (onder meer de auto-industrie uit grote behoefte) bij grootschaliger vervolgonderzoek.
Dit projectplan omschrijft de achterliggende ideeën, de rolverdeling van partners, en de benadering om de gestelde doelen te behalen.

Contactinformatie

HAN University of Applied Sciences

Didier Polling, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project