Toepassing van continue monitoring van dagelijkse activiteiten en vitale parameters binnen het REACH revalidatieprogramma

DossierTOPUP.09.017
StatusAfgerond
Subsidie€ 10.000
Startdatum30 juni 2020
Einddatum2 mei 2021
RegelingTop-up 2020

Dit Top-up project vervolgt op het REACH-project: "Op eigen kracht verder na intensieve zorg: ontwikkelen van een transmuraal fysiotherapie programma voor IC patiënten die naar huis worden ontslagen"
(RAAK.PUB4.037)
Binnen het REACH-netwerk, werken professionals van verschillende disciplines (fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek) in de regio Amsterdam, Flevopolder en het Gooi aan de ontwikkeling en implementatie van een revalidatieprogramma voor voormalig IC-patiënten in de thuissituatie. Het interprofessionele behandelprogramma is gestoeld op het concept van positieve gezondheid (Huber et al,
2011). Middels wetenschappelijk onderzoek wordt de haalbaarheid en effectiviteit van het REACH-behandelprogramma getoetst in vergelijking tot een controlegroep. De voorlopige resultaten laten zien dat de tevredenheid van zowel patiënten- als zorgverleners met het REACH-programma hoog is. Patiënten ervaren het vangnet van zorgprofessionals dat zij ervaren bij ziekenhuis ontslag, de expertise van de zorgprofessionals met specifieke problemen na een IC-opname, en het snel kunnen doorverwijzen naar andere professionals binnen dit netwerk, als zeer positief. Professionals binnen het netwerk waarderen het positieve gezondheidsconcept als basis voor het - gezamenlijk met de patiënt - opstellen van het behandelprogramma.
Een opvallende observatie vanuit de haalbaarheidsstudie is het risico op over- of onderbelasting in de acute fase van herstel. Deze fase kenmerkt zich doordat patiënten enerzijds de monitoring vanuit het ziekenhuis missen en anderzijds sterk gemotiveerd zijn zo spoedig mogelijk na ontslag hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken. De normale signalen van het lichaam - dat er rust nodig is bijvoorbeeld - zijn vaak verstoord en hierdoor komt overbelasting, en vertraagd herstel als gevolg daarvan, veel voor. Patiënten en zorgverleners hebben behoefte aan feedback over de intensiteit van dagelijkse activiteiten. Indien tijdens de acute herstelfase de intensiteit van dagelijkse activiteiten gemonitord kan worden, kan op basis van deze feedback de revalidatiebehandeling in de thuissituatie beter worden afgestemd op de wensen en mogelijkheden van deze kwetsbare patiënten.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam