TRACK&TRACE ENERGIEPRESTATIES VAN WONINGEN

DossierRAAK.MKB17.022
StatusLopend
Startdatum1 april 2023
Einddatum31 maart 2025
RegelingRAAK-mkb
Thema's
  • Energietransitie & duurzaamheid
  • Bètatechniek
  • Energietransitie
  • Energie
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Gebouwde omgeving duurzaam en leefbaar

Uit praktijkmetingen blijkt dat grootschalig afgesproken energieprestaties niet worden gehaald in nieuwbouw- en renovatiewoningen. Dit onderpresteren leidt tot hogere energierekeningen voor bewoners, herstelkosten voor de bij de bouw betrokken MKB’ers (aannemers/installateurs/toeleveranciers) en onnodige CO2-emissies. Tijdig inzicht in energieprestatiegaps, het verschil tussen de beoogde en de werkelijke energieprestaties, kan hiervoor een oplossing bieden.
Energieprestatiegaps zijn op te sporen door gemonitorde werkelijke energieprestaties te vergelijken met (modellen van) afgesproken energieprestaties (performance tracking). De meerwaarde daarvan is nog onvoldoende in beeld. De MKB-partijen die hier zelf mee bezig zijn ervaren energieprestatiemonitoring wel als een grote meerwaarde. Zij constateren dat hiermee in het eerste jaar na opleveren al minimaal 15-20% CO2-emissiereductie wordt behaald door vermeden CO2-emissies, alsmede energiekostenbesparingen voor de bewoners.
In de meeste woningen is bepaling van de energieprestatiegaps via energiemonitoring (“Track&Trace”) in de praktijk niet wettelijk vereist. Waar het wel vereist is, worden vaak alleen de minimaal vereiste prestaties gerapporteerd, terwijl uit de data veel meer te halen valt, maar dat vergt adequate analyse en diagnosetechnieken. Huidige T&T-systemen op de markt die wel meer functionaliteiten aanbieden, zijn betrekkelijk kostbaar en de meerwaarde en terugverdientijden zijn voor de eindgebruiker nog onvoldoende zeker. Dat belemmert uitrol op grote schaal. Vandaar de roep van het MKB om de kansrijkheid van low-cost sensor-, analyse- en diagnosetechnieken te onderzoeken en meer parameters en prestaties te tracken, zoals foutdetectie van installaties en de invloed van bewonersgedrag.
Consortium Track&Trace wil werken aan een Low-cost T&T systeem met meerwaarde op het gebied van performance tracking. Een integraal rekenmodel wordt opgesteld dat de energetische gebouw- en installatiekenmerken, alsmede het bewonersgedrag tracked met een mix van black-box en grey-box modellen. De consortiumpartners bouwen voort op hun eerder opgedane ervaringen op dit gebied. Het voorliggende onderzoeksvoorstel voorziet in validatie van de nieuwe aanpak op drie fronten.
Dit rapport bevat het onderzoeksvoorstel.

Contactinformatie

Saxion

C. Struck, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project