Ui Waarderen

DossierCE.02.044
StatusAfgerond
Startdatum1 maart 2018
Einddatum22 april 2020
RegelingKIEM 2015-2017 VANG
Thema's
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening

De Nederlandse uienteelt en -verwerking is met een productie van circa 1,3 miljoen ton per jaar (statsline.CBS.nl) één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse landbouw. De reststroom van de uienverwerking bestaat voornamelijk uit de bruine huid en de buitenste lagen van uien. Deze bevatten veel interessante componenten zoals kleurstoffen, antioxidanten, antibacteriële stoffen en vezels en vinden hun toepassing in de top van de biobased piramide (Meeusen et al. 2008). Een van de interessante hoogwaardige componenten is quercetine, een flavonoïde uit de buitenste droge pellen.
Vorig jaar is een Kiem-Vang project Waardevolle UI uitgevoerd door Avans Hogeschool met een aantal verschillende (MKB-)partners, waaronder de uien verwerkende bedrijven Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. De doel was om te onderzoeken wat de economische meerwaarde kan zijn door uit de huidige reststroom van de uienproductie de uienvezels als grondstof voor papier toe te passen of door het winnen van quercetine. Quercetine kan als kleurstof of antioxidant gebruikt worden of in food en non-food. De uienvezels bleken niet interessant te zijn voor papiertoepassing. Echter de winning van quercetine gaf zeer positieve resultaten. De slotconclusie was dat een verwerking van uienpellen tot het product quercetine een rendabele proces kan zijn.
De uien verwerkende MKB’s willen graag de haalbaarheid van een groter valorisatie project verder definiëren door de marktspecificaties voor quercetineproducten en de daar uit volgende processpecificaties voor de winning van quercetine uit de uienreststroom te onderzoeken.

Contactinformatie

Avans Hogeschool

Wim Gaakeer, contactpersoon
Telefoon: 088-5258417

Consortiumpartners

bij aanvang project