Van reststroom naar Myceliumcomposiet

DossierCE.02.039
StatusAfgerond
Startdatum1 maart 2018
Einddatum22 april 2020
RegelingKIEM 2015-2017 VANG
Thema's
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

Met de huidige impact die wij leveren op het milieu, neemt de vraag naar duurzame materialen en alterna-tieven toe. Een voorbeeld hiervan is mycelium composiet, een compleet natuurlijk materiaal dat goede kan-sen biedt voor het vervangen van conventionele toxische materialen. Afgelopen jaar is bij het Centre of Ex-pertise Biobased Ecnomy (CoEBBE) het onderzoek naar myceliumcomposiet van start gegaan. De focus lag toen op het produceren van samples en het achterhalen van de materiaaleigenschappen. De resultaten zijn een eerste stap in een materiaalontwikkeling waar kansrijke mogelijkheden liggen.
Samen met Wagro en CNC Exotic Mushroom zal in dit project onderzoek gedaan worden naar de invloed van de ingrediënten op de materiaal eigenschappen. Het onderzoek focust zich op drie verschillende rest-stromen die hiermee hoogwaardig ingezet kunnen worden. Tevens zullen vier verschillende typen padden-stoelen worden getest om variaties in groei en dichtheid te kunnen achterhalen.
Per combinatie van grondstoffen, zal eerst de groei worden getest en zullen er daarna twee variaties van samples worden geproduceerd: een foam en een board. Deze worden beiden op druksterkte getest en daarna op isolerend vermogen (foam) of buigsterkte (board). Dit onderzoek zal resulteren in een concreet overzicht van verschillende samenstellingen van myceliumcomposiet en de materiaaleigenschappen, die van belang zijn voor het ontwikkelen van een businesscase rondom myceliumcomposiet.

Contactinformatie

Avans Hogeschool

Patrick Kuijken, contactpersoon
Telefoon: 088-52591596