Voedselmuur

DossierKIEM.VRIJ.04.155
StatusAfgerond
Subsidie€ 20.000
Startdatum1 januari 2020
Einddatum31 maart 2021
RegelingKIEM 2019 KIEM-hbo Themavrij
Thema's
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Gezondheid en Welzijn
  • Creatieve industrie
  • Life Sciences & Health
  • Agri & Food
  • Circulaire economie en grondstoffenefficiëntie: Duurzame circulaire impact
  • Kwaliteit van de omgeving
  • Duurzame productie van gezond en veilig voedsel
  • Agro en Food
  • Sociale Studies
  • Economie

Het produceren van ons voedsel staat breed in de belangstelling. Voortgaan met de huidige productiemethoden heeft veel negatieve impact en daarom is de aandacht voor circulaire landbouw en nieuw productiemethoden groot. Er zijn twee bewegingen die daarbinnen verenigd moeten worden en dat is aan de ene kant een landbouw die produceert met minimale negatieve impact op de omgeving en de grondstoffen op aarde (zie het EAT-onderzoek recentelijk gepubliceerd in “the Lancet” (Willett et al., 2019). Aan de andere kant moet er met een nog steeds groeiende wereldbevolking ook slim en intensief voedsel worden geproduceerd. In abstracte zin zijn de doelen wel helder, maar hoe dat uitwerkt op lokaal niveau is veel vager en weerbarstiger. Daarom heeft een combinatie van lokale bedrijven de Hanzehogeschool gevraagd of het mogelijk is een lokaal experiment op te zetten, waarin deze twee doelen worden verenigd. Voedselmuur combineert het produceren van gezond voedsel (vis, groenten, fruit en kruiden), met een aquaponic systeem, dat extreem weinig ruimte inneemt, zeker wanneer dit systeem verticaal wordt opgezet. Dit voorstel is bedoeld om een haalbaarheidsstudie te doen naar het ontwerp, de kosten, de monitoring en praktische belemmeringen opdat het experiment gerealiseerd kan worden.

Contactinformatie

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Carolijn Slottje
  • Veenstra-bna

Netwerkleden

bij aanvang project
  • Compass Group Nederland B.V.