WasteBase

DossierTOFF.HBO13.004
StatusAfgerond
Startdatum1 februari 2023
Einddatum22 maart 2024
RegelingTake-off hbo
Thema's
  • Energietransitie & duurzaamheid
  • Geen
  • Bètatechniek
  • Kunst
  • Kunst en de creatieve industrie
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

Jonge ontwerpers voelen steeds meer verantwoordelijkheid om duurzame keuzes te maken en grondstoffengebruik te verminderen met hun ontwerpen. Tegelijkertijd belanden in de Nederlandse productie-industrie waardevolle, constante reststromen nog altijd op de stortplaats. Tijdens gesprekken met producenten is gebleken dat zij wel willen verduurzamen, maar onvoldoende tijd en financiële ruimte hebben. Daardoor is de vindbaarheid van hun reststromen gering en er is op dit moment geen online database waar deze reststromen eenvoudig gedeeld en gevonden kunnen worden.
WasteBase wordt de B2B-marktplaats voor lokale post-productie reststromen. Het online platform brengt ontwerpers en producenten met elkaar in contact om waardevolle reststromen te hergebruiken in nieuwe ontwerpen. De samenwerkingen die voortkomen uit het platform dragen direct bij aan het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 en 2050.
Alle materialen worden vooraf gescreend en er is transparantie in de mate van circulariteit en duurzaamheid van elk aangeboden materiaal. De materialen worden toegevoegd aan een overzichtelijke catalogus waarin de belangrijkste technische eigenschappen van elk materiaal staan vermeld.
Voorafgaand aan deze aanvraag is onderzoek gedaan naar de wensen van ontwerpers en producenten voor het platform en is een eerste reeks reststromen in kaart gebracht. Met deze gegevens is een eerste clickable ontwikkeld, te vinden op WasteBase.eu. De HBO Take-Off subsidie zal gebruikt worden voor het ontwikkelen van een bèta-versie van dit platform om de aannames uit het onderzoek te valideren. Deze zal getest worden door beide eindgebruikers; de jonge ontwerpers en de producenten uit de Nederlandse productie-industrie. Voor het bouwen van dit platformprototype is al contact gelegd met verschillende back-end developers.
Het team heeft tijdens de opleiding Industrial Design Engineering meermaals het probleem uit alinea één zelf ervaren. Zij beschikken dankzij deze opleiding over de benodigde materialenkennis, hebben ervaring in de realisatie van producten gemaakt van reststromen en ervaren zelf de noodzaak om dit plan te realiseren.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Ramon de Iongh, contactpersoon