Wat is de bacterieflora bij een krekelkwekerij in de verschillende stadia van de kweek? Een kwalitatieve pilot.

DossierKIEM.AGR.03.005
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2018
Einddatum31 augustus 2019
RegelingKIEM 2018 KIEM-hbo Agri & Food
Thema's
  • Agri & Food

De insectensector is een relatief nieuwe vorm van dierhouderij. Momenteel worden verschillende insectensoorten gekweekt waaronder: meelworm-achtigen, black soldier fly larven, sprinkhanen en ook krekels. Deze insecten vormen een nieuwe, duurzaam geproduceerde eiwitbron, voor gebruik in diervoeding maar ook als humane voeding. Er zijn nog veel onderwerpen die uitgezocht moeten worden, maar een belangrijke is de aanwezige bacterieflora, inclusief mogelijke ziekteverwekkers.
De bacteriën die op Nederlandse insectenbedrijven voorkomen zijn nog niet eerder in kaart gebracht. De volgende vragen worden in dit project onderzocht:
- Wat is de bacterieflora in substraten en diverse kweekstadia van insectenpopulaties in de tijd?
- Bevat de bacterieflora potentiële ziekteverwekkers voor insecten, andere dieren of zelfs voor professionals werkzaam op de kwekerijen?
In dit project wordt bij één Nederlandse insectenkwekerij een pilot verricht, met inzet van een of meerdere studenten. Het is de bedoeling, dat dit project een opmaat vormt voor een groter en breder aan te vragen project.

Contactinformatie

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Kreca Ento-Feed B.V.
  • Wageningen University & Research