WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) Het ontwikkelen van een online leefstijlprogramma en begeleidingstraject voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie

DossierTOPUP.07.010
StatusAfgerond
Startdatum26 augustus 2019
Einddatum1 juli 2020
RegelingTop-up 2019

Fysieke inactiviteit, overgewicht en een lage vitaliteit zijn een groot probleem bij rolstoelgebruikers als gevolg van een dwarslaesie of beenamputatie. In de revalidatiefase wordt aandacht besteed aan het herpakken of opbouwen van een gezonde leefstijl. Na de revalidatiefase, echter, met de rolstoelgebruikers teruggekeerd in hun eigen omgeving, is het lastig voor de professionals om deze lijn van begeleiding naar een gezonde leefstijl door te zetten. Daarom zijn professionals op zoek naar een flexibele benadering waarmee zij kunnen inspelen op de individuele wensen en behoeften van hun cliënten.
Professionals zien veel potentie in de inzet van een digitale leefstijlapplicatie bij het in beweging brengen en houden van mensen met een beperking en het geven van voedings- en ontspanadvies. Dit stelt ze in staat om samen met de cliënt een stimulerend programma op te stellen, de voortgang of het gebrek daaraan te monitoren en snel in te grijpen als blijkt dat de cliënt niet op schema ligt om zijn/haar doelstellingen te bereiken. Voor aanvang van het project bestond er echter nog geen leefstijlapplicatie die gericht is op rolstoelgebruikers.
In het WHEELS-project is de volgende onderzoeksvraag beantwoord: “Aan welke criteria moet een digitale leefstijlapplicatie voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie, gericht op het bevorderen van een actieve leefstijl, een gezond voedingspatroon en de lichamelijke vitaliteit, voldoen?”. Met het beantwoorden van deze vraag hebben we op systematische wijze een digitale leefstijlapplicatie ontwikkeld aan de hand van het Intervention Mapping protocol. Dit protocol beschrijft stapsgewijs hoe je planmatig een theoretisch en empirisch onderbouwde gedragsveranderingsinterventie kan ontwikkelen. Vertegenwoordigers van de doelgroep en professionals hebben geparticipeerd in het gehele proces. Momenteel wordt de applicatie geëvalueerd.
Binnen het WHEELS-project hebben we de eerste vier stappen van het Intervention Mapping (IM) protocol doorlopen: 1) we hebben de leefstijlproblematiek van de doelgroep geanalyseerd; 2) interventiedoelen opgesteld; 3) de leefstijlapp ontworpen; en 4) de leefstijlapp geproduceerd en getest in een pilotstudie. Ten behoeve van de pilotstudie hebben we de interventie kleinschalig geïmplementeerd en een evaluatieplan gemaakt (IM-stap 6). We zijn echter nog niet uitgebreid toegekomen aan IM-stap 5: het maken van een implementatieplan. Dit is echter wel van belang voor een succesvolle implementatie en doorontwikkeling van de leefstijlapp. We willen de Top-up subsidie dan ook heel graag gebruiken voor een implementatieplan dat ertoe moet leiden dat de WHEELS-app gebruikt gaat worden door alle geïnteresseerde revalidatieprofessionals en rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie in Nederland.
Voor het onderwijs is het WHEELS-project een mooi, aansprekend praktijkvoorbeeld van Intervention Mapping dat zowel in het curriculum van de HvA bachelor Oefentherapie als in de Inholland bachelor Sportkunde is opgenomen. Docenten die les geven op het gebied van gezondheidsbevordering hebben interesse getoond in onze uitvoerige Nederlandstalige uitwerking van de Intervention Mapping stappen. Daarom willen we de Top-up subsidie ook gebruiken om de uitvoerige Nederlandstalige uitwerking van het IM-protocol, door te vertalen naar inspirerend onderwijsmateriaal.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Jasmijn Holla, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden