WoodFlow

DossierHT.KIEM.02.044
StatusInitieel
Subsidie€ 40.000
Startdatum1 september 2025
Einddatum31 augustus 2026
RegelingKIEM HighTech 2024-2025
Thema's
  • Energietransitie en duurzaamheid
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Bètatechniek
  • Sleuteltechnologieën 24-27

De houtindustrie streeft naar een efficiënt gebruik van grondstoffen, maar er ontstaat nog steeds verrassend veel afval, vooral bij fabrikanten van op maat gemaakte producten.
Zelfs met geoptimaliseerde processen voor materialen, genereert op maat gemaakte productie vaak afval dat wordt gerecycled tot toepassingen met een lagere waarde.
WoodFlow maakt gebruik van inzichten uit eerder onderzoek en benut de kracht van digitale productie om dit afval om te zetten in schaalbare toepassingen, met behulp van een 'ontwerp-van-beschikbaarheid'-benadering, die begint met een grondige inventarisatie van restmaterialen.
Vervolgens kan door het toepassen van ontwerp-algoritmen een systeem van unieke panelen worden gegenereerd: voor op de muren van een interieur of aangebracht op grote objecten (zoals de voorkant van een bar of een receptiebalie). Het algoritme wijst beschikbare houtstromen toe aan elk uniek paneel, waardoor gevarieerde, niet-repetitieve patronen ontstaan die breken met traditioneel ontwerp. Deze (materiaalgestuurde)
benadering verschuift het perspectief op circulaire hulpbronnen van een uitdaging voor afvalverwerking, naar een waardevol bezit.
WoodFlow streeft ernaar innovatieve high-tech én circulaire productiemogelijkheden te creëren voor de houtindustrie. Veel mkb-bedrijven in deze sector zijn niet gewend om grote hoeveelheden overgebleven materialen te verwerken of om met complexe, gevarieerde onderdelen te werken om unieke producten te creëren, een intrinsieke barrière om circulaire toepassingen te implementeren.
Voortbouwend op eerder onderzoek en een pilotproject, zal WoodFlow een betrouwbare "ontwerp-tot-productie"-workflow ontwikkelen die fabrikanten kunnen integreren in de huidige bedrijfsvoering, met gedetailleerde documentatie voor elk paneel, toegewezen hout-/onderdeel-ID's en slimme tracking van productiestappen, die exacte CNCbewerkingsinstructies biedt om alle onderdelen van het ontwerp te produceren. Praktische hulpmiddelen zoals geautomatiseerde etikettering en draagbare barcodelezers kunnen worden geïntroduceerd om het proces strak bijgewerkt en georganiseerd te houden.
Hiermee overbrugt WoodFlow de kloof tussen enerzijds het potentieel van circulair ontwerpen gevoed vanuit digitale 'ontwerp-vanuit-beschikbaarheid'-methodes en anderzijds de praktische realiteit van geautomatiseerde productie in de houtindustrie.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Marta Male-Alemany, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project
  • Heineken Nederland B.V.
  • K. Visser en Zonen B.V.

Netwerkleden

bij aanvang project
  • Derako International B.V.