WoW! Wageningen

DossierKIEM.SP.02.006
StatusLopend
Startdatum1 maart 2023
Einddatum29 februari 2024
RegelingKIEM 2021-2022 Sport
Thema's
  • Sociale Studies
  • Gezondheid en Welzijn
  • Veerkrachtige samenleving: in wijk, stad en regio

Wageningen wordt vanwege haar geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog ook wel de ‘Stad van de vrijheid’ genoemd, wat er mogelijk toe bijdraagt dat de gemeente erg ruimhartig is met het opvangen van vluchtelingen. De stad ligt in een typisch Nederlands fiets- en waterlandschap. Vrijwilligers van ‘Welkom in Wageningen’ bieden doorlopend fietslessen aan, zodat gratis actief transport per fiets voor alle vluchtelingen toegankelijk wordt. En in de warme zomers zijn de strandjes aan de Nederrijn een geliefde plek waar veel Wageningers en vluchtelingen naar toe trekken om te zwemmen en te recreëren. Zwemmen wordt gedoogd, maar het is niet zonder gevaar. Veel vluchtelingen kunnen niet/slecht zwemmen en onderschatten het risico van zwemmen in de rivier. Het project WoW! Wageningen richt zich daarom op veilig en inclusief sporten en bewegen in de openbare ruimte en bestaat uit twee projectdelen. Deelproject I ‘Water of Wageningen!’ zal een kennisbundeling opleveren van bestaande materialen en interventies. Het zal voorzien in een advies voor een doeltreffende, duurzame en attractieve werkwijze om voorlichting te geven over zwemmen in natuurwater en te wijzen op de gevaren van het zwemmen in de rivier. Deelproject II ‘W on Wheels!’ zal met een art-based research methode de betekenisverlening van de vluchtelingen die deelnemen aan de fietslessen onderzoeken. Deze creatieve methode zal vluchtelingen in staat stellen om een stem te geven in het beleid en de uitvoering van de inrichting (hard- en software) van de openbare ruimte.

Eindrapportage

Wageningen wordt vanwege haar geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog ook wel de ‘Stad van de vrijheid’
genoemd, wat er mogelijk toe bijdraagt dat de gemeente erg ruimhartig is met het opvangen van
vluchtelingen. De stad ligt in een typisch Nederlands fiets- en waterlandschap. Vrijwilligers van ‘Welkom in
Wageningen’ bieden doorlopend fietslessen aan, en in de warme zomers zijn de strandjes aan de Nederrijn een geliefde plek waar veel Wageningers en vluchtelingen naartoe trekken om te zwemmen en te recreëren. Zwemmen wordt gedoogd, maar het is niet zonder gevaar. Veel vluchtelingen kunnen niet/slecht zwemmen en onderschatten het risico van zwemmen in de rivier. Het project WoW! Wageningen richt zich daarom op veilig en inclusief sporten en bewegen in de openbare ruimte en bestaat uit twee projectdelen.
Deelproject I ‘Water of Wageningen!’ heeft een interactieve PDF opgeleverd die COA-medewerkers en vrijwilligers een duidelijk overzicht geeft over de verschillende voorlichtingsmaterialen, zodat zij deze gemakkelijk kunnen inzetten. Ook is een fysieke poster met QR-code opgehangen op de COA-locaties, zodat alle medewerkers de iPDF kunnen vinden.
Deelproject II ‘W on Wheels!’ heeft met een art-based research methode de betekenisverlening van de vluchtelingen die deelnemen aan de fietslessen onderzocht. Een ‘embedded researcher’ heeft 9 maanden meegedraaid met de fietsvrijwilligers. Zo kon hij echt contact maken met deelnemers en vragen of ze mee wilden werken aan het onderzoek. Vluchtelingen kregen een stem doordat ze zelf lieten zien wat fietslessen en fietsen voor hen betekent. Bijvoorbeeld dat het bijdraagt aan emancipatie, sociale binding met andere asielzoekers en Nederlanders, en bewegingsvrijheid geeft die bijdraagt aan het kiezen van een eigen pad. De verhalen zijn gedeeld tijdens de slotbijeenkomst waarbij ook gemeente en fietsvrijwilligers aanwezig waren. Tot slot bleek ook bij fietsen veiligheid een aandachtspunt, daarom zijn binnen dit project 25 exemplaren van een boekje met verkeersregels aangeschaft.

Contactinformatie

Hogeschool Utrecht

F.C. Smits, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project